Vuurpijl duurder door veilige afschietbuis
Liefhebbers van vuurpijlen moeten extra in de buidel gaan tasten voor een spetterend Oud en Nieuw, verwacht de overheid. Niet onredelijk, vinden de staatssecretaris en de vuurwerkbranche.
Verkopers worden nog dit jaar verplicht een stabiele afschietbuis te leveren bij een pakket siervuurwerk, blijkt uit een nieuwe regeling die is rondgestuurd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Het departement schrijft: ,,De verkopers van vuurpijlen zullen de kosten voor meelevering van een lanceerstandaard naar alle waarschijnlijkheid doorberekenen aan de consument. Hierdoor nemen de lasten voor de burger toe."
Aanschafkosten
De aanschafkosten van een lanceerbuis worden geschat op circa 4 euro per stuk. Een woordvoerder van staatssecretaris Van Veldhoven zegt dat die geschatte prijs een gemiddelde is van de beschikbare standaards op de markt.
Volgens Leo Groeneveld van de vuurwerkbranche kan dat echt goedkoper, zeker als in bulk wordt ingekocht. ,,Dan komt een prijs van 2 euro veel meer in de buurt. ,,Als je vervolgens een sierpakket van vier tientjes verkoopt, is het redelijk dat mensen een paar euro extra betalen voor een standaard."
Groeneveld vindt het 'vanzelfsprekend' dat de kosten van maatregelen voor veiliger afsteken van vuurwerk deels terecht komen bij de consument. Ook de zegsman van de staatssecretaris noemt die aanname 'niet onredelijk'.
Lanceerbuizen importeren
Overigens is het nog wel de vraag of de inkopers van vuurwerk dit jaar al genoeg lanceerbuizen kunnen importeren. Normaal komt dit hulpmiddel bij het afsteken uit China, maar nu wordt ook naar Europese leveranciers gekeken.
Volgende week vergadert de Tweede Kamer over het recente vuurwerkbesluit van het kabinet. De vuurwerkbranche gaat deze maand nog praten op het ministerie over de nieuwe eisen en regels.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
podcast
Wat zegt het geklungel rond Wiersma over de VVD?
-
PREMIUM110
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
128
Minister De Jonge waarschuwt voor oplopende woningnood
De woningnood zal de komende jaren alleen maar verder toenemen. Daarvoor waarschuwt minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de Tweede Kamer.
-
Opinie
Dit woonbeleid raakt de verhuurder én huurder
-
-
-
Steun in senaat voor stikstofmiljarden lijkt ver weg
Het kabinet is nog lang niet verzekerd van voldoende steun voor een miljardenfonds om de landbouwsector te hervormen. GroenLinks en de PvdA willen de wet daarvoor pas steunen als meer zekerheden worden ingebouwd dat het geld daadwerkelijk naar natuurherstel en verduurzaming gaat, iets waar het kabinet niet in mee gaat. Ook steun van de BBB lijkt uiterst onzeker. -
Geen bewijs voor ‘leugens’ topambtenaren toeslagenaffaire: ze worden niet vervolgd
Het Openbaar Ministerie gaat niet over tot vervolging na aangiftes van meineed in de toeslagenverhoren. Drie personen zouden hebben gelogen door te zeggen dat zij niets wisten van een explosief memo. Maar volgens het OM hebben zij daarover ‘niet opzettelijk onjuist verklaard’.