Volledig scherm
De kerncentrale van Borssele.

VVD begint weer over kernenergie: minder molens, meer kerncentrales

De VVD onderzoekt of kernenergie een rol kan spelen bij de verduurzaming van Nederland. De partij laat daarvoor drie scenario's doorrekenen, zegt Kamerlid Dilan Yesilgöz (VVD) tegen onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV).

De liberalen blijven zich profileren als rechtse partij op klimaatgebied. Liet  fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zich vorige week kritisch uit over het klimaatakkoord en de betaalbaarheid daarvan, nu begint de VVD opnieuw over kernenergie.

Eerder heropende Dijkhoff afgelopen november de discussie met een pleidooi voor nucleaire energie als manier om de CO2-uitstoot te beperken. Hoewel Dijkhoffs woorden vooral kritiek oogsten, blijkt de VVD nu een onderzoek is gestart. Dat zegt kamerlid Dilan Yesilgöz in tv-programma De Monitor, dat morgenavond wordt uitgezonden. 

De drie nucleaire plannen die de partij laat doorrekenen, bestaan uit het langer openhouden van de huidige kerncentrale in het Zeeuwse Borsele, het bouwen van nieuwe kerncentrale(s) in Nederland en het realiseren van nieuwe kerncentrales in Europees verband. 

Yesilgöz neemt in het programma alvast een voorschot op de resultaten. Wat het kamerlid betreft komen er desnoods minder windmolens en meer kerncentrales. ,,Als dat het slimste is, dan gaan we dat doen. Dit is een kwestie van hoe maken we ons land beter, schoner en veiliger, en niet: hoe zorgen we ervoor dat er zoveel mogelijk windmolens staan?”

Onrealistisch

Op dit moment lijkt het pleidooi van de VVD overigens totaal onrealistisch. Een nieuwe kerncentrale kost minstens 10 miljard euro om te bouwen, in Engeland en de VS lopen de kosten op tot boven de 20 miljard. Geen energieleverancier wil er in investeren, ook is de bouwtijd langer dan tien jaar. De kerncentrale in Borssele draait sinds 2015 verlies, de provincie Zeeland en gemeenten die eigenaar zijn van exploitant PZEM willen er van af.

Ander probleem is dat kernenergie lastig te combineren zijn met windmolens, momenteel een speerpunt in de klimaatambities. Nucleaire centrales moeten permanent draaien, windmolens leveren het ene moment veel stroom en staan de andere keer weer stil als het niet of weinig waait.

Volledig scherm
VVD-kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius © Rink Hof

Kan Nederland niet langer meer om kernenergie heen? Bekijk hier de video van de Universiteit van Nederland: