VVD bezorgd over blokkeren orgaandonatie door nabestaanden

VIDEONabestaanden houden in bijna een op de vijf gevallen een orgaandonatie tegen, terwijl de dode zelf ‘ja’ had gezegd in het donorregister. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers over transplantatie. Regeringspartij VVD maakt zich grote zorgen over deze ontwikkeling, zeker met de komst van de nieuwe donorwet.

Volgens de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting gaven in 2019 in totaal 250 mensen één of meer organen na hun overlijden. Dat is een daling van 8 procent op jaarbasis. De stichting voegde daar onlangs de ‘verontrustende ontwikkeling’ aan toe dat nabestaanden in 19 procent van de keren donatie blokkeerden, ondanks dat de dode die wens wel had vastgelegd in een donorcodicil.

En dat terwijl er op dit moment 1235 patiënten op de wachtlijst staan voor een orgaan. Uitermate zorgelijk, vindt VVD-Kamerlid Ockje Tellegen. ,,Echt heel veel mensen respecteren blijkbaar niet de wens van hun overleden geliefde. Maar ik begrijp net zo goed dat nabestaanden geen idee hebben wat hen te wachten staat qua procedures bij orgaandonatie.” 

Volledig scherm
Videostill orgaandonatie © Videostill

Geen bezwaar

Quote

Echt heel veel mensen respecte­ren blijkbaar niet de wens van hun overleden geliefde. Maar ik begrijp net zo goed dat nabestaan­den geen idee hebben wat hen te wachten staat qua procedures bij orgaandona­tie

Ockje Tellegen (VVD)

Personen die zelf geen keuze hebben gemaakt in het donorregister, staan daarin met ingang van de nieuwe wet (1 juli) vermeld met ‘geen bezwaar’. Hun familieleden moeten dat in principe accepteren, maar de wet biedt wel een mogelijkheid om orgaandonatie toch tegen te houden.

VVD’er Tellegen vreest dat onder het nieuwe regime heel veel mensen niet bereikt gaan worden, die dus niet actief zelf voor orgaandonatie hebben gekozen. ,,Dat is niet goed. Dan wordt de schok over procedures bij de nabestaanden alleen maar groter. Dus ik zeg tegen het kabinet: zorg dat dat gesprek wordt gevoerd door artsen en informeer mensen en hun dierbaren actief. Al bij het besluit tot orgaandonatie.”

Minister Bruins (Medische zorg) laat in een Kamerbrief weten niet te verwachten dat de rol van nabestaanden groter zal worden. De Tweede Kamer praat vandaag over orgaandonatie. 

  1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
    Opinie

    Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

    In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.