Volledig scherm
De Tweede Kamer wil dat minister Van Nieuwenhuizen samen met het CBR zorgt dat ouderen volgend voorjaar al niet meer te lang hoeven te wachten op beoordeling van hun rijvaardigheid. © videostill

VVD: CDA bedrijft politiek over rug ouderen bij aanpak problemen CBR

Het CDA doet aan politiek over de rug van ouderen door te eisen dat het CBR senioren volgend jaar maart al niet meer te lang laat wachten op een beoordeling van hun rijvaardigheid. Dat zegt VVD-Kamerlid Remco Dijkstra tegen het AD.

Quote

Mocht de deadline van het CDA straks gemist worden, dan zijn kwetsbare senioren alleen maar meer teleurge­steld

Kamerlid Remco Dijkstra (VVD)

Vanmiddag werd door een ruime Kamermeerderheid - met uitzondering van de VVD - een motie aangenomen van CDA‘er Wytske de Pater-Postma. Die roept de regering op om samen met het CBR een stappenplan op te stellen, waardoor de doorlooptijden bij de beoordeling van rijbewijzen van 75-plussers uiterlijk 1 maart 2020 weer binnen de perken blijven.

De motie is opmerkelijk omdat een onafhankelijke club, organisatieadviesbureau de Galan groep, de organisatie heeft doorgelicht en constateert dat in het slechtste geval het CBR de doorlooptijden pas halverwege 2021 pas weer op orde heeft. In het beste scenario zal dit in de zomer van 2020 zijn.

Dijkstra zegt daarom over de CDA-motie: ,,Het CDA bedrijft politiek over de rug van ouderen door nu een tijdspad voor te stellen dat heel moeilijk haalbaar is. Mocht de deadline van het CDA straks gemist worden, dan zijn kwetsbare senioren alleen maar meer teleurgesteld. En dat is niet goed voor het vertrouwen in de politiek.”

Op de rails 

Daarnaast benadrukt de VVD‘er dat minister Van Nieuwenhuizen de motie van het CDA ook ontraden heeft en momenteel op allerlei manieren bezig is om de zaak weer op de rails te krijgen bij het falende CBR. Dijkstra: ,,Dan helpt het niet om op deze manier druk op de ketel te zetten. Maar laat duidelijk zijn: we willen natuurlijk zelf ook dat het zo snel mogelijk geregeld wordt.”

De Pater-Postma stelt juist dat minister Van Nieuwenhuizen meer ambitie moet tonen dan nu om te zorgen dat de wachttijden niet meer de spuigaten uitlopen. ,,Er mag echt wel een tandje bij. De schattingen die er nu liggen, zijn echt te voorzichtig.” Volgens de CDA‘er moet de bewindsvrouw gaan 'vechten’ voor de ouderen die nu de dupe zijn. 

,,Als Kamer mogen we niet accepteren dat het huidige ambitieniveau voldoende is”, aldus De Pater-Postma.   

Leo Bisschops is voorzitter van ouderenbond KBO Brabant en een van de gedupeerde automobilisten door de chaos bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Ook hij wacht nog steeds op een verlenging van zijn rijbewijs en rijdt noodgedwongen onverzekerd rond, zoals hieronder in de video te zien is.

 1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
  commentaar

  Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

  Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.
 1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
  Opinie

  Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

  In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.