Volledig scherm
Staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid (VVD). © ANP

VVD: Einde aan rol politiek bij asielbesluit

De VVD wil de rol van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid in asielzaken beperken. De liberalen willen een einde maken aan de bevoegdheid van de bewindsman om uitgeprocedeerde asielzoekers alsnog een verblijfsvergunning te kunnen geven zoals recent gebeurde met Lili en Howick.

Tweede Kamerlid Malik Azmani doet dat voorstel om de zogenoemde discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris af te schaffen deze week tijdens de behandeling van de begroting van Justitie en Veiligheid. Een woordvoerster van de VVD-fractie bevestigt berichtgeving hierover in De Telegraaf.

De bevoegdheid legt te veel druk op de schouders van de bewindsman en kan willekeur in de hand werken, meent de VVD. Bovendien is de huidige procedure volgens de partij heel zorgvuldig en biedt die ruimte voor maatwerk bij schrijnende gevallen. Het voorstel is niet met de coalitiepartners besproken.

Geen bijval 

CDA, ChristenUnie en D66 staan afwijzend tegenover het voorstel van hun coalitiepartner VVD. ,,We moeten het niet bezoedelen met partijpolitiek’’, laat CDA’er Madeleine van Toorenburg weten. De bevoegdheid moet volgens haar juist worden gekoesterd.

Voor Maarten Groothuizen van D66 is het afschaffen ‘überhaupt geen optie zolang verruiming van het kinderpardon niet serieus op tafel ligt’. Joël Voordewind (ChristenUnie) vindt het ook geen goed voorstel. Pas als de VVD wil praten over een ‘rechtvaardig en barmhartig asielbeleid en het kinderpardon’ wil hij over de bevoegdheid praten.

Lili en Howick

Staatssecretaris Harbers gebruikte zijn bevoegdheid onder meer voor Lili en Howick, de Armeense kinderen die na protestacties en media-aandacht toch in Nederland mochten blijven. De zaak riep volop medeleven op. Harbers, wilde aanvankelijk zijn discretionaire bevoegdheid niet inzetten en vond dat broer en zus terug naar Armenië moesten. Toen ze wegliepen en onderdoken kwam hij daarop terug. Ook privé ondervond hij gevolgen van de kwestie, hij moest onderduiken vanwege ernstige dreigementen aan zijn adres. 

Nederland telt zo’n vierhonderd kinderen wier lot, net als Lili en Howick, afhangt van de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris. Programmamaker Tim Hofman probeert handtekeningen te verzamelen om voor hen een collectief kinderpardon te krijgen. Daarvan liet Harbers al weten dat dat er niet komt.

De Tweede Kamer debatteert morgen over de plannen van de VVD.