Volledig scherm
Sander Dekker (VVD) is om uitleg gevraagd over de kwestie.

VVD eist opheldering over aanpassen paasviering

De VVD wil opheldering over de christelijke scholen die hun paasvieringen afzwakken. De partij vraagt zich af of er sprake is van zelfcensuur door de scholen of dat er druk is uitgeoefend door leerlingen en ouders om de festiviteiten met Pasen af te zwakken.

Kamerleden Bente Becker en Malik Azmani hebben daarover Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. De VVD’ers stellen dat scholen in het algemeen en bijzondere scholen in het bijzonder een grote mate van vrijheid hebben om onderwijs in lijn met geloofs- en levensovertuiging in te richten. Desondanks willen ze van de bewindslieden weten wat de motieven waren van de scholen om het paasfeest aan te passen. De Kamerleden benadrukken dat scholen de taak hebben integratie te bevorderen en dat het gesprek moet worden aangegaan over culturele en religieuze verschillen.

GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld stelt dat het aan scholen zelf is om te bepalen hoe ze dergelijke vieringen vormgeven. ,,Dat is niet aan de politiek.” De SP noemt het een ‘non-discussie’. D66-Kamerlid Paul van Meenen laat weten een aangevraagd debat af te wachten. ,,Wij kennen in Nederland onderwijsvrijheid, en daar valt dit ook onder. Het is dus aan scholen zelf of en hoe zij het Paasfeest vieren'', aldus PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul.

Eerder werd al bekend dat de PVV Kamervragen heeft ingediend. De partij van Geert Wilders spreekt over ‘zelfislamisering’ van scholen. Een verzoek om een spoeddebat oogstte geen steun in de Tweede Kamer.