Bevrijdingsdag 2019 in Alphen aan den Rijn.
Volledig scherm
Bevrijdingsdag 2019 in Alphen aan den Rijn. © Josh Walet

VVD en D66: Op 5 mei zoveel mogelijk mensen vrij

Zoveel mogelijk Nederlanders moeten op Bevrijdingsdag (5 mei) vrij krijgen van hun werkgever. Die oproep doen regeringspartijen VVD en D66 aan de sociale partners.

Sterker nog, de partijen willen ook per motie afdwingen dat het kabinet actief moeite gaat doen om deze wens uit te laten komen. Ook moet de Kamer uiterlijk eind april 2020 te horen krijgen of deze moeite zich uitbetaalt in een vrije 5 mei voor meer Nederlanders.     

,,Vrijheid is wat ons bindt", licht Kamerlid Bas van ‘t Wout (VVD) het politieke initiatief toe. ,,Het is de voorwaarde voor het leven dat wij vandaag de dag leiden. Waardoor we kunnen kiezen hóe we ons leven willen leiden. En daar mogen we best bij stil staan”, aldus de liberaal.

Bevrijdingsfestivals

Quote

In Nederland worden vrije dagen geregeld door werkgevers en werknemers. Als zij uiteinde­lijk zelf niet genoeg doen, kunnen wij nog ingrijpen

Kamerlid Joost Sneller, D66

Dat gebeurt in ons land op 5 mei met typisch Hollandse tradities als Bevrijdingsfestivals, vlaggenzwaaien en manifestaties om de vrijheid te herdenken.

Kamerlid Joost Sneller (D66): ,,Wat ons betreft moeten zoveel mogelijk mensen die dag van hun vrijheid kunnen genieten. Letterlijk én figuurlijk. In Nederland worden vrije dagen geregeld door werkgevers en werknemers. Als zij uiteindelijk zelf niet genoeg doen, kunnen wij nog ingrijpen.”

De kans is vrij groot dat de gezamenlijke voorstellen van VVD en D66 een meerderheid halen: eerder hebben PvdA, SP, PVV, ChristenUnie en GroenLinks zich uitgesproken als voorstander van een vrije dag voor iedereen op 5 mei. Ook het kabinet gaf al eens aan deze stap ‘wenselijk’ te vinden. 

Vijfenzeventig jaar geleden

De partijen brengen hun pleidooi vandaag, bij de begrotingsbehandeling van Algemene Zaken, naar buiten. Hun timing is niet toevallig: het is volgend jaar vijfenzeventig jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog en ons land werd bevrijd van de Duitsers. 

De Kamerleden beseffen dat niet iedereen mee zal kunnen doen. Denk aan hulpdiensten, die ons zo veilig mogelijk houden, kleine ondernemers of zorgmedewerkers. De VVD‘er en D66‘er hopen toch dat ‘zoveel mogelijk mensen bij dit bijzondere moment stil kunnen staan’.