Volledig scherm
Sander Dekker, minister voor Rechtsbescherming © ANP

VVD en PvdA: Bij misstap sowieso terug in cel

VVD en PvdA willen dat criminelen die in de fout gaan als ze voorwaardelijk op vrije voeten zijn direct de cel in gaan als ze weer een strafbaar feit plegen. Ze roepen minister Sander Dekker (VVD, Rechtsbescherming) op om hiervan een automatisme te maken.

Quote

Waar de grens komt te liggen, is aan de minister. Maar er worden nu nog te veel zaken door de vingers gezien

Attje Kuiken, PvdA

Nu nog kijkt de rechter naar individuele zaken. Volgens de partijen gaat het echter te vaak mis: rechters laten in sommige gevallen criminelen toch nog vrij. 

Recent nog veroordeelde de rechter een man die tijdens zijn verlof urenlang een vrouw verkrachtte. Arthur C. bleek echter al eens eerder tijdens een vrijlating zijn enkelband te hebben afgeknipt. 

,,Iemand die willens en wetens de wet overtreedt, hoort terug in de cel'', vindt PvdA-Tweede Kamerlid Attje Kuiken. Het moet wel gaan om ernstige misdaden, benadrukt ze. ,,Waar de grens komt te liggen, is aan de minister. Maar er worden nu nog te veel zaken door de vingers gezien.''

De VVD wil bovendien dat het doorknippen van een enkelband überhaupt strafbaar wordt, zegt Kamerlid Foort van Oosten. ,,Het gaat er juist om dat we deze mensen in de gaten willen houden. Bovendien is het gewoon vernieling.''