Volledig scherm
Het UWV kampt met hardnekkige problemen. Voormalige regeringspartners VVD en PvdA willen dat de dienst een inhaalslag maakt en toekomstbestendig wordt. © ANP

VVD en PvdA: extra artsen nodig om wachtlijsten UWV weg te werken

Voormalige regeringspartners VVD en PvdA slaan de handen ineen om problemen bij het UWV op te lossen. In vijf gezamenlijke voorstellen dringen zij onder meer aan op de tijdelijke inzet van extra verzekeringsartsen van buiten de dienst om achterstanden zo snel mogelijk weg te werken.

Ook willen de twee partijen dat het ministerie van Sociale Zaken zorgt voor meer opleidingsplekken voor keuringsartsen en voorkomt dat deze specialisten het UWV kort daarna alweer verlaten. Er is nu maar plaats voor 50 mensen op jaarbasis en het verloop is groot. Het aantal zou opgeschroefd moeten worden naar 75.

Frauderaad

Tegelijkertijd zou er een opsporingsteam aan het werk gezet moeten worden om onterecht uitgekeerde uitkeringen terug te betalen. Een zogeheten ‘frauderaad’ op het ministerie moet zorgen dat handhavers binnen de sociale zekerheid kennis uitwisselen en hun aanpak afstemmen.

Minister Wouter Koolmees zou ten slotte antwoord moeten geven op de vraag hoe het UWV in een veranderende arbeidsmarkt up to date blijft en mensen aan nieuw werk helpt. Het UWV moet ‘toekomstbestendig’ worden.

Hardnekkig

Volledig scherm
VVD-Kamerlid Dennis Wiersma © Martijn Beekman

Het UWV wordt geplaagd door hardnekkige problemen. De dienst kampt met een gebrek aan keuringsartsen, waardoor wachtlijsten oplopen. Tegelijkertijd spelen er misbruikkwesties, zoals de grootschalige fraude met WW-uitkeringen door Poolse arbeidsmigranten. ,,Die problemen moeten we nu aanpakken en tegelijk vooruit durven kijken”, stelt VVD-Kamerlid Dennis Wiersma. ,,We hebben het UWV hard nodig, als vangnet én om te zorgen dat werkgevers de juiste vakmensen kunnen vinden.”

Ook in een tijdperk van robotisering en digitalisering moeten mensen een beroep kunnen blijven doen op ondersteuning vanuit het UWV, stelt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. ,,Daarom moet het UWV aan de slag om mensen op tijd persoonlijk te zien en de juiste dienstverlening bieden die noodzakelijk is voor de uitdagingen op de arbeidsmarkt van de komende jaren.”

Vandaag debatteert de Kamer met minister Koolmees en staatssecretaris Tamara van Ark over onder meer de problemen bij het UWV.

  1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
    Opinie

    Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

    In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.