VVD-fractievoorzitter Dijkhoff krijgt elk jaar wachtgeld na rol in vorig kabinet: ‘Het is uitgesteld loon’
VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff krijgt naast zijn salaris als Kamerlid zo'n 37.000 euro wachtgeld per jaar omdat hij in het kabinet-Rutte II staatssecretaris van Asiel en minder dan vier weken minister van Defensie was. Dat blijkt uit documenten van het ministerie van Binnenlandse Zaken die de Volkskrant heeft opgevraagd.
Maarten van AstLaatste update:26-11-19, 13:09
Het is uitgesteld loon, net als pensioen. Daar doe ik ook geen afstand van
Klaas Dijkhoff, VVD
De wachtgeldregeling is in het leven geroepen voor politici die plotseling hun baan verliezen, bijvoorbeeld na verkiezingen of bij het vallen van een kabinet. Hoewel Dijkhoff gewoon recht heeft op de vergoeding, zien andere parlementariërs geregeld af van de regeling.
Dijkhoff ontvangt sinds zijn terugkeer in de Kamer in 2017 elke maand wachtgeld. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de VVD’er een procent extra plus nog eens 0,3 procent er bovenop per VVD-zetel krijgt. In totaal is dat goed voor een toeslag van 10,3 procent.
Ook krijgt Dijkhoff, omdat hij in het vorige kabinet tweeënhalf jaar staatssecretaris van Asiel én kortstondig (een maand) minister van Defensie was, ruim drie jaar lang een opgehoogd salaris naar bewindspersonenniveau. Vooral die ministerspost levert hem veel op, anders had Dijkhoff een half jaar minder wachtgeld ontvangen, evenals een lagere vergoeding.
De VVD-fractievoorzitter incasseert nu circa 37.000 euro per jaar aan wachtgeld, tot en met juli 2019 was dit in totaal 66.000 euro, blijkt uit de documenten. Dat komt bovenop de 115.000 euro per jaar - en toeslagen - die Dijkhoff toch al ontvangt voor zijn fractievoorzitterschap.
Dijkhoff maakt bewust gebruik van de regeling, zegt hij in reactie. ,,Over de arbeidsvoorwaarden van een ministerschap of staatssecretariaat valt niet te onderhandelen. Dat heeft voor- en nadelen, maar het is zoals het is. Ik zie deze wachtgeldregeling als onderdeel van die arbeidsvoorwaarden. Het is uitgesteld loon, net als pensioen. Daar doe ik ook geen afstand van.’’
Als je kiest voor wachtgeld, wordt het geld automatisch gestort. ,,Ik geef mijn gegevens door aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en daar doen ze dan hun voodoo’’, aldus Dijkhoff.
Dijkhoff is overigens niet de enige parlementariër die gebruik maakt van de regeling. Partijgenoot Arne Weverling krikt zijn inkomen zo op naar het niveau van zijn wethouderssalaris in de gemeente Westland, zo'n 10.000 euro extra per jaar, blijkt uit gegevens die de gemeente vrijgaf nadat de Volkskrant een beroep had gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur.
Ook GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks, die wethouder in Leeuwarden was, kreeg tot voor kort ruim 7000 euro wachtgeld per jaar extra. ,,Ik ben 8,5 jaar wethouder geweest, dan heb je een bepaald bestedingspatroon’’, laat zij in een reactie weten. ,,Ik heb me er niet op kunnen voorbereiden dat mijn inkomen achteruit zou gaan omdat ik heel plotseling met voorkeursstemmen in de Kamer kwam.’’
Diks stopte de regeling onlangs nadat haar partij haar terug had gefloten. ,,We vinden dit moeilijk uit te leggen’’, laat een woordvoerder weten. ,,In overleg met de fractie heeft Isabelle de regeling stopgezet en zal zij het ontvangen geld terugbetalen.’’
Geen gebruik
Andere parlementariërs kozen ervoor bij terugkeer naar de Kamer geen gebruik te maken van de wachtgeldregeling, waaronder voormalig staatssecretaris van Asiel Mark Harbers. Hij stopte de regeling ‘na enige tijd’, en noemt dat een ‘persoonlijke afweging'.
Ook PvdA’ers Lodewijk Asscher en Lilian Ploumen sloegen het wachtgeld af. ,,Het is bedoeld als overbrugging voor iemand die geen baan kan vinden, maar als Kamerlid met een heel mooi salaris heb je geen wachtgeld nodig. Je hebt er formeel misschien recht op, maar ik vind dat een Kamerlid de plicht heeft te handelen naar de geest van zo’n regeling. Dat doe je niet als je in onze situatie kiest voor wachtgeld’’, aldus Ploumen.
Het is bedoeld als overbrugging voor iemand die geen baan kan vinden, maar als Kamerlid met een heel mooi salaris heb je geen wachtgeld nodig
Lilianne Ploumen, PvdA
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.