Volledig scherm
De Stint staat nu nog aan de ketting, maar kan straks na een herziening en met extra strenge regels weer de weg op, vindt de Tweede Kamer © ANP

VVD: Herziene Stint moet andere naam krijgen

UpdateDe herziene Stint moet na 1 mei onder een andere naam de weg weer op kunnen, vindt regeringspartij VVD. Aan de huidige naam kleeft te veel leed.

Het liberale Kamerlid Remco Dijkstra stelt bijvoorbeeld de naam Christoffel voor, naar Sint-Christoffel; de patroonheilige van de reizigers, alle verkeersdeelnemers. ,,Dat zou veel beter zijn, de huidige naam is besmet.’’

Dijkstra deed zijn voorstel vanmiddag tijdens een debat over de toekomst van de elektronische bolderkar. Die kan, na een reeks aanpassingen, vanaf komende maand weer gekeurd worden voor weggebruik. Bijna alle partijen steunen deze stap; alleen de PVV wil dat alle drieduizend Stints naar de sloop gaan. 

Op 20 september 2018 omstreeks half negen ’s ochtends raakte een Stint in Oss betrokken bij een ernstig ongeval op een overweg. Vier jonge kinderen kwamen daarbij om het leven. Het politieonderzoek naar deze zaak loopt nog steeds.

Incidenten voorkomen

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Verkeer) maakte eerder dit jaar al de strengere regels bekend waaraan de Stint en de bestuurder moeten voldoen. Daarmee hoopt het kabinet gevaarlijke incidenten met zulke voertuigen te voorkomen.

De Tweede Kamer worstelt vooral met de rijbewijsplicht voor toekomstige Stint-bestuurders, inclusief aanvullende rijvaardigheidscursus, en de nieuwe regel dat er straks nog maar acht kinderen in de herziene elektronische bolderkar mee mogen. In de kinderopvang zijn groepen van tien gebruikelijk.

De bewindsvrouw snapt dat de kinderopvang, en een deel van de Tweede Kamer, niet blij is dat de regels voor het aantal te vervoeren kinderen strenger worden. Ze is bereid met de branche een gesprek aan te gaan over ‘de meest veilige oplossing’. Van Nieuwenhuizen: ,,Het hangt voor mij niet op een getal, als er goede afspraken over veiligheid komen via een convenant.’’

Volgens de minister moet het ‘te doen zijn’ om het hele goedkeuringsproces van de nieuwe Stint binnen enkele maanden te voltooien, als zich geen bijzonderheden voordoen. Bij de start van het nieuwe schooljaar kunnen veilige elektrische bolderkarren dan weer de weg op, is haar inschatting.

Quote

Het hangt voor mij niet op een getal, als er goede afspraken over veiligheid komen via een convenant

Cora van Nieuwenhuizen