Volledig scherm
Pieter Duisenberg (VVD) tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer © ANP

VVD-Kamerlid Duisenberg nieuwe voorzitter Vereniging van Universiteiten

VVD-Tweede Kamerlid Pieter Duisenberg wordt voorzitter van koepelorganisatie van de Nederlandse universiteiten VNSU. Hij verlaat de Kamer per 1 september, meldt zijn partij vandaag.

Duisenberg, de zoon van oud-minister en oud-bankpresident Wim Duisenberg (PvdA), voerde voor de VVD het woord over hoger onderwijs en wetenschap. Hij was de drijvende kracht achter het sociaal leenstelsel en deed bijvoorbeeld voorstellen voor meer academische docenten in het voortgezet onderwijs. De politicus zat sinds 2012 in de Kamer en werd in maart herkozen. Duisenberg was de nummer 15 op de lijst van de VVD.

,,De afgelopen jaren heb ik mij in de Kamer met heel veel plezier ingezet voor beter en ambitieuzer onderwijs en onderzoek van wereldformaat", aldus Duisenberg in reactie. ,,Als voorzitter van de VSNU ga ik daar, vanuit een andere rol, met dezelfde overtuiging mee door. Ik vind het een eer dat ik dat mag gaan doen.”

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra: ,,Ik vind het jammer dat Pieter zo kort nadat hij is herkozen de Kamer verlaat, maar ik wens hem veel succes met zijn nieuwe functie.” Duisenberg wordt opgevolgd door Roald van der Linde, die als nummer 35 op de lijst stond.

Betrokken

De VSNU is een samenwerkingsverband van de veertien Nederlandse universiteiten en behartigt hun belangen bij kabinet, politiek, overheid en maatschappelijke organisaties. Ook is de VSNU de werkgeversorganisatie voor de universitaire sector.

De koepelorganisatie reageert verheugd op de komst van Duisenberg, die voor vier jaar is aangesteld. ,,Pieter Duisenberg is een gedreven en betrokken leider met liefde voor de academie. Hij heeft zijn sporen verdiend in zowel het bedrijfsleven als de politiek waarbij het hoger onderwijs steeds zijn professionele en persoonlijke aandacht heeft gehad", zegt Kristel Baele, collegevoorzitter van Erasmus Universiteit Rotterdam die namens de VSNU de selectiecommissie voorzat. ,,Met zijn achtergrond acht het Algemeen Bestuur van de VSNU Pieter Duisenberg de juiste persoon om onze ambitie verder te brengen en de plannen te concretiseren."