Volledig scherm
Premier Mark Rutte © ANP

VVD krijgt sloten op deuren in Kamer: 'Er wordt gestolen als de raven'

De grootste regeringsfractie VVD voelt zich niet veilig in het gebouw van de Tweede Kamer. Om spionage, diefstal van vertrouwelijke gegevens en waardevolle spullen tegen te gaan, krijgen de liberalen sloten op hun deuren.

Quote

Er wordt gestolen als de raven

Andere fracties hebben van het presidium van de Tweede Kamer ook het aanbod gekregen sloten te laten zetten, maar om veiligheidsredenen wordt niet gezegd of er meer fracties gebruik van maken.

De 33 VVD-Tweede Kamerleden en hun beleidsmedewerkers hebben deze week een setje van twee sleutels gekregen. In een aantal gevallen moeten er nieuwe deuren worden geplaatst, omdat niet alle deuren sleutelgaten hebben.

Een VVD’er die een aantal keren ten prooi viel aan diefstal zegt: ,,Er wordt gestolen als de raven.’’ Zo verdween een kostbare mini-beamer van een VVD-Kamerlid ter waarde van 450 euro. Een andere, prominente VVD’er zegt: ,,Er zijn tientallen iPads en andere waardevolle spullen verdwenen. Het wordt allemaal intern afgehandeld. Ik ben ervan overtuigd dat het internen zijn en geen bezoekers van de Tweede Kamer.’’

Informatiebeveiliging

Quote

Er is een keer iPad gestolen die bij een medewerker van een andere fractie terug werd gevonden

,,Het heeft primair te maken met informatiebeveiliging’’ zegt een woordvoerder van de Tweede Kamer. ,,Veel fracties hebben vertrouwelijke documenten in de werkkamers liggen. Natuurlijk is het afsluiten van de deuren ook ene middel om diefstal te voorkomen.’’

Bij de VVD als grootste regeringspartij liggen regelmatig geheime kabinetsstukken die nog niet openbaar mogen worden. De agenda van de ministerraad, de stapel bijbehorende stukken, maar ook concept-brieven en conceptrapporten dwalen door de burelen van de liberalen.

,,Er is een keer iPad gestolen die bij een medewerker van een andere fractie terug werd gevonden’’, zegt een ingewijde. Omdat de iPad zo was ingesteld kon het spoor via iCloud worden gevolgd naar een ander gedeelte van het Tweede Kamergebouw, waar de dader werd gepakt.

Verzekering

Sommige beroofde Kamerleden melden de diefstal bij de Tweede Kamerbeveiliging. De politie komt vervolgens langs, maar het leidt nooit tot aanhouding. De meeste Kamerleden lossen het probleem op via hun verzekering. In 2015 zijn officieel drie diefstallen gemeld bij de beveiliging, in 2016 niet een en vorig jaar één.

Een ingewijde noemt het 'belachelijk’ dat de VVD sloten op deuren wil. ,,Het is een kwestie van te lui zijn om je bureau op te ruimen. Iedereen heeft ladenkasten met sloten. En een portefeuille op je bureau laten liggen is uitlokking tot diefstal.’’

  1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
    Opinie

    Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

    In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.