Volledig scherm
Premier Rutte en minister Wiebes tijdens het Tweede Kamerdebat over de omstreden memo's rond de afschaffing van de dividendbelasting. © ANP

'VVD lobbyde jarenlang voor afschaffing dividendbelasting'

De VVD dringt achter de schermen al jarenlang aan op het afschaffen van de dividendbelasting. Dat blijkt uit interne documenten van het ministerie van financiën, meldt Dagblad Trouw op basis van stukken die met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) zijn verzocht.

Al in 2011 pleitte een interne belastingcommissie van de VVD daarvoor bij toenmalig staatssecretaris van Financiën en partijgenoot Frans Weekers. In 2015 herhaalde de VVD het pleidooi bij toenmalig staatssecretaris en tevens partijgenoot Eric Wiebes.

Met de stukken zijn ook memo's geopenbaard van de VVD waarin gepleit wordt voor het afschaffen van de dividendbelasting. Dat is opvallend, vindt Trouw, aangezien premier Mark Rutte en minister Eric Wiebes eerder hebben gezegd zich dergelijke stukken niet te kunnen herinneren. Bovendien wordt in verkiezingsprogramma's van de VVD geen melding gemaakt van de wens om de dividendbelasting af te schaffen.