VVD: Ook altijd celstraf na geweld tegen beveiliger
VIDEODe VVD wil dat er straks altijd celstraf wordt opgelegd bij geweld tegen particuliere beveiligers en journalisten. Een wet voor zo’n taakstrafverbod lijkt vandaag door de Tweede Kamer te worden geloodst, maar geldt dan niet voor beveiligers of verslaggevers.
De VVD wil dit nog aangepast zien. Het kabinet heeft al langer het plan voor zo’n regeling als het gaat om ambtenaren, politieagenten, brandweerlui, ambulancemedewerkers en anderen met een ‘publieke taak’.
Als de wet van kracht wordt, moeten rechters minstens één dag cel opleggen. Minister Sander Dekker moet de wet een ‘afschrikkende werking’ hebben. ,,We vragen mensen voor ons in de frontlinie te staan, dan moeten we ook alles doen om hen te beschermen.”
De maatregel is opmerkelijk, omdat het de vrijheid van rechters inperkt om maatwerk te leveren in strafzaken. In het verleden werd er al een soortgelijk taakstrafverbod ingesteld in ernstige gewelds- en zedenzaken. Hierop reageerden rechters door dan maar één dag cel op te leggen. Dekker erkent dat dit ook hier mogelijk is, maar wil toch een signaal afgeven.
Luister voor ook naar onze politieke podcast Politiek Dichtbij:
Tuig
Volgens VVD-Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden moeten ook de ‘ongeveer 30.000’ gecertificeerde particuliere beveiligers beter worden beschermd tegen geweld. Dat geldt ook voor journalisten als die tijdens hun werk mishandeld worden, terwijl zij duidelijk als verslaggever herkenbaar waren. ,,Voor onze veiligheid doet de samenleving een groot beroep op beveiligers. Zij hebben net zo goed een publieke taak als andere hulpverleners en dus moeten we hen ook dezelfde wettelijke bescherming geven. Als ik zie dat rellend tuig slopend langs winkels, ziekenhuizen en stations trekt, dan hou ik m’n hart vast voor onze mensen in de frontlinie. Als dat tuig onze hulpverleners en beveiligers aanvalt past maar één straf en dat is celstraf.”
Het kabinet is bereid het plan te onderzoeken, heeft demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dinsdag laten weten.
Als dat tuig onze hulpverleners en beveiligers aanvalt past maar één straf en dat is celstraf
Het bestrijden van geweld heeft al langer aandacht van het kabinet. Zo kondigde het aan de maximumstraf te willen verhogen voor het hinderen van hulpverleners. Ook is er een wet in de maak die de straf voor het bedreigen van burgemeesters verdubbelt van twee naar vier jaar cel.
Het Openbaar Ministerie eist sinds 2011 bovendien al een drie keer zo hoge straf in zaken van geweld tegen hulpverleners. Dat is wel een richtlijn en wordt niet altijd nageleefd.
Volgens tellingen van justitie krijgt één op de drie medewerkers met een ‘publieke taak’ te maken met enige vorm van agressie. Dat resulteerde in 2017 strafzaken tegen 7502 verdachten op.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
D66-wet Voltooid Leven op de tocht na stevige kritiek Raad van State
De D66-wet voor een vrijwillig levenseinde voor 75-plussers staat op de tocht. Naar nu blijkt zijn de adviseurs van de Raad van State uiterst kritisch over het plan. Er zijn nog onvoldoende waarborgen ingebouwd die een overhaast levenseinde helpen voorkomen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
PREMIUMINTERVIEW
Topwethouder haalt uit, stevige kritiek op Aboutaleb en stadsbestuur: ‘Van al die visies word je toch gestoord?’
Wethouder Arjan van Gils (D66) moet iets van het hart: hij is allerminst tevreden met het functioneren van de gemeente Rotterdam. In een afscheidsinterview fileert hij de ambtelijke organisatie én zijn eigen college. Ook de burgemeester kan op kritiek rekenen. ‘Het is niet de grootste teamplayer, om het zo maar te zeggen.’ -
PREMIUMmet video
Kritische kinderen in bijzonder vragenuur: 'Het staat op camera, dus nu moet je wel’
Een keer geen kale koppen en grijze haren in de Tweede Kamer, want vandaag mochten kinderen de ministers ondervragen in de bekende blauwe stoelen van de Kamerleden. Met ingewikkelde vragen en kritische interrupties maakten de ondervragertjes het niet makkelijk voor het kabinet .
-
Brandbrief GGD-topman: tekort aan forensische artsen wordt kritiek
De forensische geneeskunde, die onder meer maakt dat politie en justitie een oordeel kunnen vellen over letsels en doodsoorzaken, komt steeds meer in het gedrang door een tekort aan gespecialiseerde artsen. Dat schrijft GGD-voorzitter André Rouvoet aan het kabinet. Er is nu een kritische grens bereikt, meldt hij namens 25 directeuren. -
MET VIDEO219
Is Nederland klaar voor een nieuwe coronagolf? ‘Ventilatie is van groot belang, RIVM was koppige ezel’
Het kabinet houdt sterk rekening met een nieuwe opleving van het coronavirus in het najaar. Maar is Nederland daar wel klaar voor? Experts en partijen in het parlement zijn kritisch. ,,Een lockdown is niet ver weg, vrees ik.’’ -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim.