VVD: Ook altijd celstraf na geweld tegen beveiliger
VIDEODe VVD wil dat er straks altijd celstraf wordt opgelegd bij geweld tegen particuliere beveiligers en journalisten. Een wet voor zo’n taakstrafverbod lijkt vandaag door de Tweede Kamer te worden geloodst, maar geldt dan niet voor beveiligers of verslaggevers.
Delen per e-mail
De VVD wil dit nog aangepast zien. Het kabinet heeft al langer het plan voor zo’n regeling als het gaat om ambtenaren, politieagenten, brandweerlui, ambulancemedewerkers en anderen met een ‘publieke taak’.
Als de wet van kracht wordt, moeten rechters minstens één dag cel opleggen. Minister Sander Dekker moet de wet een ‘afschrikkende werking’ hebben. ,,We vragen mensen voor ons in de frontlinie te staan, dan moeten we ook alles doen om hen te beschermen.”
De maatregel is opmerkelijk, omdat het de vrijheid van rechters inperkt om maatwerk te leveren in strafzaken. In het verleden werd er al een soortgelijk taakstrafverbod ingesteld in ernstige gewelds- en zedenzaken. Hierop reageerden rechters door dan maar één dag cel op te leggen. Dekker erkent dat dit ook hier mogelijk is, maar wil toch een signaal afgeven.
Luister voor ook naar onze politieke podcast Politiek Dichtbij:
Tuig
Volgens VVD-Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden moeten ook de ‘ongeveer 30.000’ gecertificeerde particuliere beveiligers beter worden beschermd tegen geweld. Dat geldt ook voor journalisten als die tijdens hun werk mishandeld worden, terwijl zij duidelijk als verslaggever herkenbaar waren. ,,Voor onze veiligheid doet de samenleving een groot beroep op beveiligers. Zij hebben net zo goed een publieke taak als andere hulpverleners en dus moeten we hen ook dezelfde wettelijke bescherming geven. Als ik zie dat rellend tuig slopend langs winkels, ziekenhuizen en stations trekt, dan hou ik m’n hart vast voor onze mensen in de frontlinie. Als dat tuig onze hulpverleners en beveiligers aanvalt past maar één straf en dat is celstraf.”
Het kabinet is bereid het plan te onderzoeken, heeft demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dinsdag laten weten.
Als dat tuig onze hulpverleners en beveiligers aanvalt past maar één straf en dat is celstraf
Het bestrijden van geweld heeft al langer aandacht van het kabinet. Zo kondigde het aan de maximumstraf te willen verhogen voor het hinderen van hulpverleners. Ook is er een wet in de maak die de straf voor het bedreigen van burgemeesters verdubbelt van twee naar vier jaar cel.
Het Openbaar Ministerie eist sinds 2011 bovendien al een drie keer zo hoge straf in zaken van geweld tegen hulpverleners. Dat is wel een richtlijn en wordt niet altijd nageleefd.
Volgens tellingen van justitie krijgt één op de drie medewerkers met een ‘publieke taak’ te maken met enige vorm van agressie. Dat resulteerde in 2017 strafzaken tegen 7502 verdachten op.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video
Rutte door links en rechts aangevallen in eerste tv-debat
Premier Mark Rutte is tijdens het eerste lijsttrekkersdebat op televisie, dat door 1,8 miljoen mensen werd bekeken, hard aangevallen door de andere lijsttrekkers. CDA-voorman Wopke Hoekstra noemde hem ‘ongeloofwaardig’ en GroenLinks-leider Jesse Klaver maakte hem meermaals uit voor leugenaar. -
PREMIUMInterview
SCP: coronacrisis dreigende splijtzwam, overheid moet voorkomen dat vlam in pan slaat
De coronacrisis kan grote verdeeldheid zaaien tussen verschillende bevolkingsgroepen, waarschuwt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De overheid moet voorkomen dat de vlam in de pan slaat. -
PREMIUM
Khadija Arib onder vuur door anonieme critici: ‘Beeld dat het niet-wetende publiek heeft, klopt voor geen meter’
De populaire Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib krijgt na een harde aanval van anonieme critici ook bijval van Kamerleden. Woensdagmiddag publiceerde RTL Nieuws een verhaal waarin Arib wordt weggezet als ‘manipulatief’. Vijanden willen haar herverkiezing voorkomen. -
19
Driekwart van commando's in spe haalt de opleiding niet, waarom is dat?
Misschien is de opleiding van de Korps Commandotroepen wel de zwaarste die er is. Ongeveer 80 procent van de kandidaten haalt de eindstreep niet eens. Universitair hoofddocent Ruud den Hartigh werkt nu samen met zijn team aan een oplossing. Door de commando’s in spe te volgen en de data te analyseren, hopen ze erachter te komen wat de grote uitval veroorzaakt. -
Huiseigenaar betaalt geen boete meer als gasaansluiting wordt verwijderd
Consumenten hoeven niet te betalen wanneer ze hun gasaansluiting laten verwijderen. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. De verwijderkosten van de gasaansluiting worden in plaats daarvan betaald door iedereen die nog wel op het gasnet is aangesloten, via de periodieke aansluitvergoeding.
-
Arib: Het door de Kamer ‘jassen’ van wetten draagt bij aan slechtere dienstverlening
Kamervoorzitter Khadija Arib erkent dat de Tweede Kamer zelf er mede debet aan is dat de dienstverlening aan burgers tekortschiet. Toch slaakt ze ook een hartenkreet: er worden te veel wetten onder grote tijdsdruk door het parlement gejaagd, zonder dat de Kamer daar goed naar kan kijken. -
Bijbaan kwijt, studievertraging en kosten: 'Elke maand lastig om mijn studie te betalen'
Van zorgeloos studeren is tijdens de coronacrisis geen sprake. Studenten maken meer studiekosten door opgelopen studievertraging, velen zijn hun bijbaan kwijtgeraakt, ze lenen meer en maken zich daardoor ook zorgen over hun financiële toekomst. -
PREMIUM
West Betuwe blundert: 850 stempassen verstuurd naar overledenen en oude adressen
Een blunder in West Betuwe: de gemeente heeft zo’n 850 stempassen naar adressen gestuurd waar de geadresseerden helemaal niet meer wonen, bijvoorbeeld omdat ze zijn overleden of zijn verhuisd. Oorzaak: de gemeente heeft een verouderd adressenbestand gebruikt.