Volledig scherm
© ANP

VVD: 'Politie moet mobiel checken na elk verkeersongeluk'

Onderzoek bij zware verkeersongelukken standaard ook de mobiele telefoon van de bestuurder. Zo kan worden gecontroleerd of diegene stiekem zat te appen of te bellen en daardoor niet beide handen aan het stuur had. Die oproep doet de VVD vandaag in De Telegraaf

Quote

Het is levensge­vaar­lijk, maar de telefoon in de hand is helaas wel een vertrouwd beeld geworden in het verkeer

CDA-Kamerlid Maurits von Martels

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra zegt in de krant dat de politie dat nu al kan, maar dat te weinig doet, waardoor mogelijk cruciale informatie ontbreekt bij rechtszaken. 

Dijkstra vindt vooralsnog geen steun voor zijn voorstel bij coalitiegenoten CDA en D66, maar de partijen delen wel de zorgen. De partijen willen een nieuwe campagne die de gevaren van appen in de auto benadrukt. ,,Het is levensgevaarlijk", zegt CDA-Kamerlid Maurits von Martels. ,,Maar de telefoon in de hand is helaas wel een vertrouwd beeld geworden in het verkeer." Hij wil dat telecombedrijven zorgen voor een techniek die het gebruik van de smartphone tijdens het rijden onmogelijk maakt. 

Dronken

Quote

De pakkans is bijna nul

Veilig Verkeer Nederland

Dijkstra pleit er ook voor appende bestuurders net zo hard te straffen als dronken bestuurders. Veilig Verkeer Nederland (VVN) deed begin augustus dezelfde oproep in een brandbrief naar demissionair minister Blok (Veiligheid en Justitie). Weggebruikers denken er gemakkelijk mee weg te komen. ,,De pakkans is bijna nul."

Alleen door het gebruik van de smartphone in de auto als een zwaar verkeersdelict te bestempelen zullen automobilisten hun rijgedrag aanpassen en zal het aantal verkeersslachtoffers afnemen, aldus VVN-directeur Felix Cohen in de brief. Geen boete meer dus, maar celstraf voor appende bestuurders. 

Bewijzen

Het uitlezen van de smartphone is weliswaar mogelijk, maar levert niet altijd sluitend bewijs op. Zo vond de rechtbank in Alkmaar vorige week niet bewezen dat een 26-jarige vrouw zat te appen toen ze een 21-jarige vrouw doodreed op Texel. 

Op haar telefoon vond de politie talloze appjes van vlak voor het ongeluk, maar omdat zij zelf beweerde vlak voor het ongeluk gestopt te zijn om een appje te versturen, en er 97 seconden zaten tussen haar laatste appje en het moment dat ze 112 belde, vond de rechter dat geen doorslaggevend bewijs. De vrouw kreeg uiteindelijk een taakstraf van 120 uur. 

Doden

Vorig jaar kwamen er 629 mensen om het leven in het verkeer, 8 meer dan het jaar ervoor. Bergingsbedrijven kwamen in actie bij bijna 26.000 ongelukken op hoofdwegen, ruim 27 procent meer dan vier jaar geleden. En dat terwijl het aantal ongevallen op snelwegen tot 2013 jarenlang daalde. Volgens een schatting van Veilig Verkeer Nederland (VVN) ontstaat een kwart van de auto-ongelukken door afleiding door de smartphone.