VVD volhardt: Geen uitzetstop voor asielkinderen

videoEr komt vooralsnog geen uitzetstop voor asielkinderen. Dat zegt VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff na het wekelijkse coalitieoverleg. ChristenUnie en D66 spraken zich uit voor zo’n verbod vanwege de discussie rond het kinderpardon, maar de VVD houdt vast aan het regeerakkoord. 

Quote

Een uitzetstop verlengt alleen maar de onzeker­heid

Klaas Dijkhoff, VVD

,,We hebben in goede harmonie gesproken over de verschillen’’, aldus Dijkhoff na afloop van het overleg. Hij wijst erop dat er altijd kinderen zullen moeten terugkeren naar hun moederland, ook als het kinderpardon zou worden versoepeld. ,,Dus dat moet je niet stopzetten, want dat verlengt alleen maar de onzekerheid.’’

De VVD wil wachten op de uitkomsten van de commissie die onderzoek doet naar de problemen van het huidige asielsysteem. ,,Het kan zijn dat de commissie met aanbevelingen komt, en het kan zijn dat het kabinet daar wat mee doet, maar dat zijn nog een hoop ‘als-dannen’’’, oordeelt Dijkhoff.

CDA-voorman Sybrand Buma zegt dat een uitzettingsstop ‘een van de opties is’. Voorwaarde is volgens hem wel dat alle coalitiepartijen het daarmee eens zijn. 

Voorstel

ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers legde zijn wens vanmorgen op tafel. Volgens hem moet er ‘geen onomkeerbare stappen’ gezet worden zolang de discussie over een kinderpardon op volle toeren gevoerd wordt. De oproep voor een uitzetstop volgt op het pleidooi van het CDA om het kinderpardon te versoepelen. Daarmee is nu een Kamermeerderheid voor een ruimhartiger beleid.

D66 steunt de wens van ChristenUnie. ,,Het lijkt mij onverstandig gezinnen uit te zetten nu de discussie loopt’’, aldus partijleider Rob Jetten bij aanvang van het overleg. 

Sybrand Buma (CDA) reageerde terughoudend over een uitzetstop, maar klinkt niet onwelwillend. ,,Ik realiseer mij wel dat die vraag op tafel komt.’’ Hij wil snel een debat over een versoepeling van het kinderpardon.

Spanningen

Het onderwerp zorgt voor oplopende spanningen bij de regeringspartijen. Dat nu ook D66 een uitzetstop steunt, verandert de verhoudingen binnen de coalitie. De VVD staat over het onderwerp nu dus lijnrecht tegenover ChristenUnie en D66, en mogelijk CDA. 

Het besluit betekent dat de Armeense kinderen Shushan (8), Vrej (5) en Jemma (3) gewoon worden uitgezet. Zij zaten tot vanmiddag in spanning over hun lot. De rechter oordeelde vanmorgen dat ze gewoon uitgezet mochten worden, maar de stille hoop was dat het kabinet daar - tijdelijk - van af zou zien zolang de discussie over het kinderpardon nog loopt. De regeringspartijen wilden vanmiddag niets kwijt over het gezin, omdat ze zich niet uitspreken ‘over individuele gevallen’.

Volledig scherm
Klaas Dijkhoff (VVD) © ANP