Volledig scherm
Premier Mark Rutte © ANP

VVD zakt fors weg in peilingen door verlaging maximumsnelheid

De verlaging van de maximumsnelheid op de snelwegen naar honderd kilometer per uur zorgt voor een forse terugval van de VVD. De partij van premier Mark Rutte verliest maar liefst zeven zetels ten opzichte van vorige maand, blijkt uit een peiling van EenVandaag en onderzoeksbureau Ipsos.

De VVD zou - als er nu verkiezingen zouden zijn - uitkomen op 25 zetels, blijkt uit de peiling onder 1018 stemgerechtigde Nederlanders. De achterban neemt de partij vooral kwalijk ingestemd te hebben met de snelheidsverlaging op de snelwegen, een van de maatregelen waarmee het kabinet probeert de bouwsector weer op gang te helpen en de stikstofproblematiek aan te pakken. 

De snelheidsverlaging is weliswaar de belangrijkste, maar niet de enige reden waarom kiezers weg dreigen te lopen. Ongeveer 47 procent van de achterban vindt het een slechte maatregel, maar daarvan heeft 66 procent er wel begrip voor. 

Groene maatregelen

De - met name rechtse - kiezers van de partij zijn vooral teleurgesteld in de ‘linkse’ koers van de partij, en vinden dat de VVD te veel het oor laat hangen naar de andere partijen als het gaat om groene maatregelen en beperkingen voor burgers. Ze zouden op dit moment stemmen op andere partijen, zoals PVV (+2), Forum voor Democratie (+2), CDA (+3) en 50Plus (+2). De VVD blijft overigens wel de grootste partij van Nederland. In andere peilingen stond de VVD al langer lager. 

Ook coalitiepartijen D66 (-2) en ChristenUnie (-2) verliezen terrein. Alleen het CDA wint (+3), waarmee de christendemocraten virtueel op 18 zetels komen te staan.

De volledige peiling: 

‘Rotmaatregel’

Premier Rutte noemde de verlaging van de maximumsnelheid op snelwegen ‘een rotmaatregel’, maar wel een die volgens hem nodig is ‘om te voorkomen dat Nederland op slot gaat’ en banen verloren gaan. ,,Ik vind het verschrikkelijk als VVD’er. Maar banen gaan boven snelheid’’, aldus Rutte. ,,Als mensen met de kerst thuiszitten omdat ik vast wil houden aan die 130, zou ik mijzelf niet in de spiegel kunnen aankijken.’’