Waarom de loonkloof in het onderwijs ook na de volgende formatie kan voortduren
Vrijwel iedereen is het er inmiddels over eens: de loonkloof tussen basisschoolleraren en docenten op de middelbare school moet worden gedicht. Ook Onderwijsminister Arie Slob wil van die verschillen af. Toch gebeurt het niet.
Het is een belangrijke eis van de actievoerende basisschoolleraren, die een vergelijkbare hbo-opleiding volgen als hun collega’s op het voortgezet onderwijs maar geen vergelijkbaar salaris krijgen. Daarom vindt Slob dat werkgevers en werknemers één cao voor het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs moeten maken. Om een einde te maken aan die salarisongelijkheid is wel geld nodig: jaarlijks ongeveer een half miljard euro.
Dat geld trekt Slob er niet voor uit. Wel benadrukt hij keer op keer dat het kabinet de leraren niet met lege handen heeft laten zitten. De basisschooldocenten kregen al twee structurele loonsverhogingen en een aantal eenmalige uitkeringen. Ook kwamen er honderden miljoenen om de werkdruk te kunnen verlichten.
Luister ook naar de podcast Achter het Verhaal over de problemen in het onderwijs:
Prioriteiten
Dat er op dit moment niet nóg meer extra geld voor onderwijs wordt uitgetrokken is per definitie een politieke keuze. Partijen hebben altijd veel wensen, maar die lopen wel flink uiteen. Dus moeten er prioriteiten worden gesteld. ‘Keuzes maken in schaarste’, noemt premier Mark Rutte dat.
Regeringspartijen VVD, CDA en ChristenUnie trokken samen op om in de Miljoenennota extra geld voor Defensie en veiligheid los te peuteren. Ook werd de coalitiebrede wens vervuld om de belastingen voor werkenden te verlagen, nadat de lastendruk de afgelopen jaren flink was gestegen. Daarnaast gooiden D66 en CDA hun gewicht in de schaal om opgeteld twee miljard euro te steken in de aanpak van de krappe woningmarkt.
Geen van de regeringspartijen, ook zelfverklaard onderwijspartij D66 niet, maakte bij de afgelopen begrotingsonderhandelingen van onderwijs de absolute topprioriteit. Daardoor kwam er wel extra geld om de lerarensalarissen te laten stijgen – gemiddeld 8,5 procent in 2018 en eind 2019 4,5 procent – maar was dit bedrag verre van toereikend om de loonkloof te dichten.
Bezweringsformule
Tot aan de komende verkiezingen op 17 maart 2021 zal hier zeker geen verandering in komen. Politieke partijen die de kloof willen dichten zullen zich daar bij de volgende formatie hard voor moeten maken. Minister Slob hoopte dat dit dé bezweringsformule voor de onrust in het onderwijs zou zijn: even geduld aub, het volgende kabinet zou heus werk maken van extra onderwijsgeld, kijk maar naar wat de partijen in de Tweede Kamer zeggen. Maar daarmee lieten de leraren zich niet afschepen, getuige de tweedaagse staking van deze week.
Bovendien: niemand kan voor de komende kabinetsperiode garanties geven. Elke euro die extra naar het onderwijs gaat, kan bijvoorbeeld niet aan de zorg worden uitgegeven. Daar wordt óók geschreeuwd om geld. En zo zullen er opnieuw veel keuzes op tafel liggen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Kaag: ‘Voor de monarchie is nog altijd voldoende draagvlak’
Het kabinet ziet geen enkele reden om de monarchie af te schaffen. Volgens vicepremier en D66-leider Sigrid Kaag wordt de monarchie meer gewaardeerd dan de politiek. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Leraren krijgen een flink bedrag extra, cao eindelijk rond
Basisschoolleraren, onderwijsondersteuners en schoolleiders krijgen er vanaf 1 januari 4,5 procent salaris bij. Ook krijgen ze in februari eenmalig honderden euro's extra. De onderwijsbonden en sectororganisatie PO-Raad zijn eindelijk tot nieuwe cao-afspraken gekomen. -
Onderwijsbonden bij Rutte: de wil is er, het geld nog niet
Het komt zelden voor dat de minister-president zich persoonlijk bemoeit met vastgelopen cao-onderhandelingen. Toch gaat premier Mark Rutte vandaag in gesprek met de onderwijsbonden en -werkgevers, al ontbreekt de vette cheque in zijn binnenzak. -
PREMIUMOnderwijsstaking
Onderwijsbond: ook scholen schuldig aan grote problemen in onderwijs
Niet alleen het kabinet, ook scholen zelf zijn schuldig aan de grote problemen in het onderwijs. Schoolbesturen moeten veel dingen beter doen. Dat zegt Eugenie Stolk, de nieuwe baas van de Algemene Onderwijsbond (AOb) vlak voor de grote onderwijsstaking tegen het AD.
-
Opinie
Wat moet het CDA op stikstof? Nu even niets
Vandaag komt de top van het kabinet bijeen om de verkiezingsuitslag van de Provinciale Staten te duiden. Stikstof staat daarin centraal. VVD, D66 en CU zijn aan zet, stellen CDA’ers Karla Peijs en Cees Veerman. -
-
-
22
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?