Waarschijnlijk meer bewindslieden in nieuw kabinet
Het nieuwe kabinet krijgt waarschijnlijk meer bewindslieden dan nu. Zeker op het gebied van klimaat en justitie gaat er wat veranderen, is de verwachting van ingewijden.
Delen per e-mail
Zo wordt gespeculeerd dat het ministerie van Defensie er een staatssecretaris bij krijgt. Nu zijn er dertien ministers en zeven staatssecretarissen. De mogelijke uitbreiding is een gevolg van de verdubbeling van het aantal regeringspartijen. Zo kan iedere partij een stempel op het beleid drukken.
Intussen neemt in de Haagse ambtenarentorens de spanning toe. Vooral op de ministeries van Economische Zaken (EZ) en Infrastructuur & Milieu (I&M) brandt de vraag wie straks de nieuwe minister van klimaat en energie - of iets van die strekking - mag verwelkomen. Het woord 'ambtenarenstrijd' is al gevallen: trekt het klimaat (nu nog I&M) of energie (EZ) aan het langste eind?
Aan de tafel bij informateur Edith Schippers is er nog niet over gesproken, bezweren de onderhandelende partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Maar dat zo'n groene vakminister komt, staat voor velen echter wel vast. GroenLinks en D66 dringen er al tijden op aan, VVD en CDA zijn niet per se tegen.
Superministerie
Zo zijn er meer veranderingen op komst. Het door het VVD opgetuigde ministerie van Veiligheid en Justitie zal na deze formatie niet meer hetzelfde zijn, klinkt het. Te groot, te onbestuurbaar, vinden GroenLinks en D66. Sinds politie, vreemdelingenzaken, crisisbestrijding en de brandweer erbij kwamen onder Rutte.
Het leeuwendeel van de ambtenaren werkt er aan politiezaken, maar juist dat onderdeel losweken en weer onderbrengen bij het 'moederdepartement' Binnenlandse Zaken stuit op verzet. De ambtelijke top vreest organisatorische chaos, omdat het ministerie eindelijk op weg zou zijn met de 'samensmelting'. Vanuit de VVD, immers schepper van het 'superministerie', klinkt inmiddels de suggestie om niet de politie, maar asielzaken dan maar te offeren. Ook op andere ministeries wordt rekening gehouden met veranderingen.
Kleur bekennen
Je kunt niet om elkaar heen blijven draaien, maar je zult ook een keer moeten bewegen om tot elkaar te komen
Wellicht dat er in de komende twee weken meer duidelijk wordt. In de staf van de onderhandelaars verwacht men dat Rutte (VVD), Buma (CDA), Pechtold (D66) en Klaver (GL) kleur moeten gaan bekennen. ,,Je komt wel op een punt dat iedereen het achterste van zijn tong moeten laten zien. Je kunt niet om elkaar heen blijven draaien, maar je zult ook een keer moeten bewegen om tot elkaar te komen," meldt een betrokkene.
Om dat proces in gang te zetten, is al 'meer dan één keer' buiten de stadhouderskamer gesproken door Kamerleden van de vier partijen, stelt een ingewijde. Maar aan zo'n 'zijtafel' worden geen belangrijke knopen doorgehakt, stelt een ander. De sessies zijn vooral bedoeld om 'technische' zaken uit te diepen. De echte bewegingen moeten toch echt aan de tafel van informateur Schippers worden gemaakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Na de Chinezen komen nu ook de Vietnamezen: nieuw automerk Vinfast naar Nederland
In navolging van de vele Chinese merken maakt dit jaar ook een Vietnaams automerk zijn debuut in Nederland. Vinfast heet het Vietnamese merk, dat na het Chinese MG, Aiways en (binnenkort) Byton en Xpeng de Nederlandse automarkt zal bestormen. -
Nick (57) over zijn energierekening: ‘Ik heb er inmiddels een sport van gemaakt’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Nick de Graaf (57) uit Alphen aan den Rijn. -
PREMIUMANALYSE
Rutte rekent op genade van de kiezer voor rol in toeslagenaffaire
Premier Mark Rutte vertrouwt erop dat hij de komende verkiezingen kan winnen ondanks zijn rol in de toeslagenaffaire. De politieke concurrentie blijft proberen om hem in de aanloop naar 17 maart maximaal te beschadigen. -
Koken & eten
André van Duin steelt de show in Heel Holland Bakt: ‘Dit is meer een dood schildpadje’
Drie mannekes, drie vrouwkes. Dat zijn de zes overgebleven kandidaten zoals presentator André van Duin ze noemde tijdens de vijfde aflevering van Heel Holland Bakt. Gisteren keken er bijna 3,4 miljoen mensen naar de bakwedstrijd. -
Video
De Jonge: Vaccinatieschema weer vertraagd door tegenvaller AstraZeneca
De boodschap van farmaceut AstraZeneca over tegenvallende leveringen van het coronavaccin betekent dat Nederland opnieuw moet kijken naar de volgorde en het tempo van inenting. Dat zei coronaminister De Jonge vandaag na een bijeenkomst met kabinetsleden.
-
Regeringsleiders beloven gevolgen klimaatverandering beter aan te pakken
Regeringsleiders uit de hele wereld hebben elkaar gisteren beloofd dat ze beter hun best zullen doen om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Heel veel meer dan het uitspreken van goede bedoelingen leverde de eerste dag van een door Nederland georganiseerde klimaatconferentie nog niet op. -
PvdA-partijvoorzitter haalt uit naar kritische leden die vertrek Asscher eisten
Partijvoorzitter Nelleke Vedelaar van de PvdA heeft tijdens een digitaal partijcongres uitgehaald naar kritische leden. Zij neemt het de leden kwalijk dat zij de positie van de inmiddels opgestapte partijleider Lodewijk Asscher ter discussie hebben gesteld. -
Reactie op rellen: ‘Een kleine groep kan of wil zich blijkbaar niet schikken’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die maandag 25 januari in de krant verschenen over onder meer de overheidssteun en de rellen rond de avondklok.