Volledig scherm
Exterieur van het ministerie van Veiligheid en Justitie. © ANP

Waarschijnlijk meer bewindslieden in nieuw kabinet

Het nieuwe kabinet krijgt waarschijnlijk meer bewindslieden dan nu. Zeker op het gebied van klimaat en justitie gaat er wat veranderen, is de verwachting van ingewijden.

Zo wordt gespeculeerd dat het ministerie van Defensie er een staatssecretaris bij krijgt. Nu zijn er dertien ministers en zeven staatssecretarissen. De mogelijke uitbreiding is een gevolg van de verdubbeling van het aantal regeringspartijen. Zo kan iedere partij een stempel op het beleid drukken. 

Intussen neemt in de Haagse ambtenarentorens de spanning toe. Vooral op de ministeries van Economische Zaken (EZ) en Infrastructuur & Milieu (I&M) brandt de vraag wie straks de nieuwe minister van klimaat en energie - of iets van die strekking - mag verwelkomen. Het woord 'ambtenarenstrijd' is al gevallen: trekt het klimaat (nu nog I&M) of energie (EZ) aan het langste eind?

Aan de tafel bij informateur Edith Schippers is er nog niet over gesproken, bezweren de onderhandelende partijen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Maar dat zo'n groene vakminister komt, staat voor velen echter wel vast. GroenLinks en D66 dringen er al tijden op aan, VVD en CDA zijn niet per se tegen.

Superministerie

Zo zijn er meer veranderingen op komst. Het door het VVD opgetuigde ministerie van Veiligheid en Justitie zal na deze formatie niet meer hetzelfde zijn, klinkt het. Te groot, te onbestuurbaar, vinden GroenLinks en D66. Sinds politie, vreemdelingenzaken, crisisbestrijding en de brandweer erbij kwamen onder Rutte.

Het leeuwendeel van de ambtenaren werkt er aan politiezaken, maar juist dat onderdeel losweken en weer onderbrengen bij het 'moederdepartement' Binnenlandse Zaken stuit op verzet. De ambtelijke top vreest organisatorische chaos, omdat het ministerie eindelijk op weg zou zijn met de 'samensmelting'. Vanuit de VVD, immers schepper van het 'superministerie', klinkt inmiddels de suggestie om niet de politie, maar asielzaken dan maar te offeren. Ook op andere ministeries wordt rekening gehouden met veranderingen. 

Kleur bekennen

Quote

Je kunt niet om elkaar heen blijven draaien, maar je zult ook een keer moeten bewegen om tot elkaar te komen

betrokkene

Wellicht dat er in de komende twee weken meer duidelijk wordt. In de staf van de onderhandelaars verwacht men dat Rutte (VVD), Buma (CDA), Pechtold (D66) en Klaver (GL) kleur moeten gaan bekennen. ,,Je komt wel op een punt dat iedereen het achterste van zijn tong moeten laten zien. Je kunt niet om elkaar heen blijven draaien, maar je zult ook een keer moeten bewegen om tot elkaar te komen," meldt een betrokkene.

Om dat proces in gang te zetten, is al 'meer dan één keer' buiten de stadhouderskamer gesproken door Kamerleden van de vier partijen, stelt een ingewijde. Maar aan zo'n 'zijtafel' worden geen belangrijke knopen doorgehakt, stelt een ander. De sessies zijn vooral bedoeld om 'technische' zaken uit te diepen. De echte bewegingen moeten toch echt aan de tafel van informateur Schippers worden gemaakt.