Volledig scherm
PREMIUM
Hans van Soest: Een gezamenlijke geschiedenis is het cement van een samenleving. © Joost Hoving

Wankel kabinet is gevoeliger voor maatschappelijk protest

AnalyseIn een week tijd kwam het kabinet twee keer terug op een omstreden voornemen. Allebei de keren na veel maatschappelijk protest. Dat is geen toeval nu de coalitie er zo wankel voorstaat.

Quote

De aanhouden­de storm van maatschap­pe­lijk protest over de dreigende uitzetting beïnvloedde de situatie.

Volgens staatssecretaris Mark Harbers konden ‘het welzijn en de veiligheid’ van Lili en Howick ‘niet meer voldoende worden gewaarborgd’. En dus was er zaterdag reden de twee Armeense asielkinderen alsnog een verblijfsvergunning te geven, ook al zeiden zowel hij als premier Rutte een dag daarvoor nog het tegenovergestelde.

Of alleen het weglopen van de twee en de oproep van de politie om naar hen uit te kijken de situatie echt zó ingrijpend veranderde ten opzichte van de eerdere keer dat ze wegliepen, is de vraag. Wat de situatie ook beïnvloedde, was de aanhoudende storm van maatschappelijk protest over de dreigende uitzetting. Daardoor begon er in elk geval bij regeringspartijen D66 en ChristenUnie iets te schuiven.

  1. Freek over Boekenbalrel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedragen wordt
    video

    Freek over Boekenbal­rel: Ik hoop dat mijn boodschap over Baudet uitgedra­gen wordt

    Freek de Jonge (74) heeft geen seconde wakker gelegen van de door hem veroorzaakte opschudding, gisteravond bij de opening van het Boekenbal in Amsterdam. Hij eiste luidkeels schreeuwend van het publiek een statement over de overwinningsspeech van Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet. ,,Juist de groep die in de zaal zat, moet zich verzetten tegen deze elitaire politieke beweging’’, zegt de cabaretier the day after tegen deze site.