Wat we al weten van de plannen van Prinsjesdag 2019
UpdateDe eerste maatregelen die bekend moeten worden op Prinsjesdag zijn de afgelopen dagen al uitgelekt. Dit weten we al:
Delen per e-mail
Groei
Het kabinet verwacht dat de Nederlandse economie volgend jaar groeit met 2,6 procent.
Werkloosheid
De werkloosheid daalt volgend jaar verder naar 320 duizend personen.
Schuld
De schuld van de overheid komt voor het eerst in jaren onder de 50 procent uit.
Knip
Het kabinet trekt de knip voor onderwijs, defensie, veiligheid en infrastructuur. In die sectoren wordt flink geïnvesteerd.
Rechtspraak
Het kabinet steekt 40 miljoen in de rechtspraak. Daar was een gat ontstaan van 40 miljoen. Het kabinet hintte er eerst op dat hier extra bezuinigd moest worden, maar nu komt er alsnog geld beschikbaar.
Groningen
Voor Groningen trekt het kabinet volgend jaar 100 miljoen euro extra uit. De inkomsten van het gas lopen uiteraard terug door het dichtdraaien van de kraan. Volgend jaar gaat dat al om 100 miljoen euro, dat loopt in 2023 op tot 1,5 miljard euro.
Brexit
Om voorbereidingen te treffen voor de Brexit, trekt het kabinet 92 miljoen euro uit. Het extra geld gaat naar de douane en de Nederlandse Voedsel - en Warenautoriteit. Hiermee moet worden gezorgd dat de toekomstige grenscontroles en voedselinspecties zo min mogelijk tijd kosten en daarmee de handel niet schaden.
Koopkracht
Het kabinet maakt op Prinsjesdag bekend dat de gemiddelde koopkrachtstijging 1,5 procent wordt. Bijna alle huishoudens (96 procent) gaan er op vooruit. Dat zijn meer Nederlanders dan de 93 procent waar het Centraal Planbureau eerder op rekende. Het kabinet heeft door wat te sleutelen aan de begroting de groep vergroot.
Middeninkomens
Uit de gedetailleerde koopkrachtcijfers blijkt dat lagere inkomens er komend jaar het minst op vooruit gaan. Middeninkomens en alleenverdieners houden het meeste over in hun portemonnee.
Werkenden
Werkenden gaan er in de plannen 1,6 procent op vooruit. Uitkeringsgerechtigden komen er in de berekeningen het bekaaidst af. Zij moeten het doen met een doorsnee koopkrachtwinst van 0,9 procent. Dat is wel hoger dan de 0,5 procent waarop ze in augustus nog op leken uit te komen. Overigens krijgen niet alle uitkeringsgerechtigden er iets bij; 7 procent levert zelfs in. Ter vergelijking: van de gepensioneerden gaat 97 procent er komend jaar op vooruit, het grootste aandeel van alle groepen.
Begrotingsoverschot
De begroting vertoont komend jaar een overschot. Door de schikking van 775 miljoen euro door ING komt dat zelfs nog iets hoger uit dan het eerder geraamde overschot van 0,9 procent.
Structureel tekort
De gunstige cijfers betekenen overigens niet dat de begroting op langere termijn een even zonnige aanblik vertoont: als er nu geen periode van hoogconjunctuur zou zijn, waardoor de belastinginkomsten momenteel bovengemiddeld hoog zijn, zou de overheid volgend jaar voor het eerst in jaren zelfs geld tekort komen. Dit zogeheten structurele begrotingstekort neemt volgens het CPB komend jaar toe tot 0,4 procent, dat is vlakbij het Europese maximum van -0,5 procent.
Dividendbelasting
Het kabinet rekent er nu op dat de afschaffing van de dividendbelasting grofweg een half miljard meer gaat kosten dan de 1,4 miljard waar eerder op werd gerekend. Het kabinet dicht dat gat door de winstbelasting minder te verlagen dan aanvankelijk de bedoeling was: het tarief daalt van 25 naar 22,25 procent in plaats van naar 21 procent. Het verlaagde tarief voor winsten tot 200.000 euro gaat wel 'gewoon' naar beneden van 20 naar 16 procent. Het midden- en kleinbedrijf wordt op die manier ontzien.
Cybercrime
Het kabinet trekt extra geld uit voor de politie en het bestrijden van cybercrime. Volgend jaar komt er eenmalig 30 miljoen euro beschikbaar voor het aanpakken van digitale dreigingen.
Politie
De politie kan rekenen op nog eens 58 miljoen euro. Dat geld komt bovenop de ongeveer 260 miljoen die al wordt geïnvesteerd in de politie, melden Haagse bronnen.
Publieke omroep
Het staat niet in de Prinsjesdag-stukken, maar het is wel iets waar het kabinet rekening mee houdt: de publieke omroep wordt te hulp geschoten, nu het bestel kampt met tegenvallende reclame-inkomsten. Eenmalig komt er 40 miljoen euro beschikbaar. Met het geld moet de NPO zich beter kunnen voorbereiden op de toekomst.
Fietsenplan
Een fiets van de zaak moet fiscaal net zo interessant worden als een leaseauto. Het kabinet wil daarom de regels versimpelen. Een werknemer kan dan op een e-bike van 2.000 euro rijden voor een paar tientjes per jaar.
Zorgpremie
De zorgpremie gaat in 2019 omhoog met gemiddeld ruim een tientje per maand, verwacht het kabinet. Het kabinet gaat voor 2019 uit van een jaarlijkse basispremie van 1432 euro, zeggen ingewijden. Dat is 124 euro meer in vergelijking met dit jaar. Op maandbasis gaat het om 10,33 euro extra. Dit is een richtlijn voor de zorgverzekeraars, die in het najaar hun tarieven bepalen.
De begeleidende paarden worden alvast voorbereid voor komende dinsdag:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
PvdA Is Ploumen de nieuwe verlosser? Dit zijn haar kansen
Lukt het Lilianne Ploumen om voor de Partij van de Arbeid een goede verkiezingsuitslag te behalen? Zij heeft slechts zeven weken om op de radar te komen bij het grote publiek. ,,Ploumen is geen stemmenkanon.’’ -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
vsn Nu al ruzie in partij van Willem Engel: ‘Niet op de kieslijst? Ik weet van niets’
Willem Engel van actiegroep Viruswaarheid is niet langer kandidaat-Kamerlid voor de coronakritische partij Vrij en Sociaal Nederland (VSN), laat oprichter en partijleider Bas Filippini weten. In de partij is ruzie ontstaan over zijn kandidatuur. Engel reageert zeer verbaasd aan de telefoon en eist dat Filippini zijn uitspraken intrekt. ,,Niet meer op de kieslijst? Jij weet meer dan ik!” -
Reacties op val kabinet: ‘Nederland moet niet willen dat Rutte kan terugkomen’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die maandag 18 januari in de krant verschenen over onder meer de zonneparken en de val van het kabinet. -
PREMIUM
INTERVIEW Ploumen wil PvdA behoeden voor nieuwe nederlaag: ‘Ik ga voor dubbele getallen’
In nog geen twee maanden tot de Tweede Kamerverkiezingen moet Lilianne Ploumen (58) de harten van PvdA-kiezers heroveren. Haar partij staat op een schamele tien zetels in de peilingen. ,,Ik ga voor dubbele getallen.’’
-
video Kamer akkoord: avondklok vanaf zaterdag, wel vanaf 21.00 uur
De Tweede Kamer gaat akkoord met een avondklok die zaterdagavond om 21.00 uur ingaat (en als gepland tot 04.30 uur duurt). Het straatverbod duurt tot en met 9 februari, verlenging is niet uitgesloten maar het kabinet wil de maatregel zo snel mogelijk ‘de prullenbak weer in’ als het kan. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan?