‘We’ falen niet rond sancties tegen Russen, beweert minister Hoekstra
Traag, voorzichtig, rommelig. De kritiek op hoe (en hoe snel) ons land sancties instelde tegen Rusland was fel. Maar volgens de speciaal aangestelde ‘sanctie-tsaar’ Stef Blok heeft Nederland niet zitten slapen.
De cijfers lopen nog niet erg op. Sinds de Russische inval heeft Nederland voor 632 miljoen euro aan Russisch geld bevroren, zo meldde minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) gisteren. Dat is ‘slechts’ 116 miljoen meer sinds de laatste rapportage.
Klopt het beeld dan toch dat Nederland te traag is met het uitvoeren van sancties en sluizen Russen nog steeds ongezien hun geld weg? Nee, zegt de speciaal aangestelde oud-minister Stef Blok, die is aangetrokken om het over tal van ministeries verdeelde sanctiebeleid te ‘stroomlijnen’.
Critici in de Tweede Kamer wijzen erop dat andere landen als Frankrijk (22 miljard) en Italië (800 miljoen) hogere cijfers scoren. ‘Onacceptabel’ en ‘gênant’, schamperde een deel van de Tweede Kamer. Maar volgens Blok is dat beeld niet terecht. Ja, Nederland heeft zo’n 488 brievenbusfirma’s aan de Zuidas met Russische eigenaren. Maar: die zijn niet per se in handen van de pakweg 1100 Russen op de sanctielijst. En het gaat vooral om holdings, de fabrieken, het geld: alles staat vaak in andere landen. Er vloeit misschien één of twee keer per jaar geld door de brievenbusfirma’s, wanneer dividend wordt uitgekeerd aan aandeelhouders. En dat gebeurt niet meer sinds de sancties.
Hoekstra durft dan ook in een brief aan de Kamer te zeggen dat ‘spoedig’ en ‘naar behoren is gehandeld’. En dat er ‘geen sprake lijkt te zijn van substantiële niet-bevroren bezittingen’. Er zijn ook ‘geen aanwijzingen’ dat na het instellen van sancties ‘nog snel geld is weggesluisd’.
Punt van zorg is nog wel dat ingewikkelde bedrijfsconstructies verborgen kunnen houden wie de échte eigenaren van bedrijven zijn. Hier loopt nog onderzoek naar, aldus Hoekstra.
Vraag blijft overigens wel: wordt Rusland wel geraakt door de huidige sancties? Volgens het IMF krimpt de Russische economie dit jaar met 8,5 procent. Maar tegelijk verdient Rusland nog steeds 800 miljoen euro per dag (!) aan de verkoop van gas en olie aan de EU. Plannen om dat te staken zijn nog weifelend. Veel lidstaten hebben nog te weinig alternatieven.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Dit kan het kabinet doen om de koopkrachtdreun op te vangen: acht maatregelen
Het kabinet heeft nog ruim twee weken om iets te doen aan de voortrazende koopkrachtcrisis. Opties zijn er genoeg, maar aan elke maatregel zitten haken en ogen. -
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben? -
Hulporganisaties schrijven brandbrief: ‘Premier Rutte moet leiding nemen in asielcrisis’
Premier Mark Rutte moet de leiding nemen om de problemen rond de asielopvang in ons land op te lossen. Die oproep doen vijf hulporganisaties in een brandbrief aan de premier. -
PREMIUMUpdate
Coalitie hekelt bemoeienis van Financiën met stikstofaanpak: 'Hoe verzin je het?’
VVD en CDA vinden dat het ministerie van Financiën zich buiten de discussie over de stikstofaanpak had moeten houden, omdat er al een afspraak lag in het regeerakkoord. Het goedkopere plan dat Financiën aandroeg heeft voor onnodige verwarring gezorgd, menen zij. -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan.
-
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen. -
PREMIUMvissen met Jan
Minister wil meldpunt voor bedreigde wetenschappers: ‘Moeten er helaas actie op nemen’
Bedreigde wetenschappers moeten vanaf de herfst terechtkunnen bij het meldpunt wetenschapveilig.nl. Dat kondigt minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan in gesprek met deze site. -
Krijgsmacht bereikt grens: ‘Nee’ verkopen aan Oekraïne dreigt
Nederland bereikt de grens van wat het nog kan doen om Oekraïne met militair materieel te steunen. De magazijnen van Defensie raken leeg, ondanks de miljarden die de krijgsmacht erbij heeft gekregen.