Volledig scherm
PREMIUM
Hans van Soest © AD

We kunnen ons geen zwakke minister van Buitenlandse Zaken veroorloven

CommentaarHoe geloofwaardig kan minister Zijlstra nepnieuws rond de MH17-crash bij de Russen aankaarten als hij zelf nepnieuws verspreidt, vraagt chef parlement Hans van Soest zich af. Nederland kan zich geen zwakke minister van Buitenlandse Zaken veroorloven.

Quote

Hoe kun je - zelfs nog voor een Kamerdebat - conclude­ren dat hij geloofwaar­dig verder kan?

Volgens premier Mark Rutte kan zijn partijgenoot Halbe Zijlstra gewoon aanblijven als minister van Buitenlandse Zaken. Rutte noemt het ‘onhandig’ dat Zijlstra verzon dat hij twaalf jaar geleden bij een ontmoeting met Vladimir Poetin was. Gisteren moest Zijlstra toegeven dat hij daarover had gelogen. Niet hij, maar een ander was bij dat gesprek aanwezig. Om die bron te beschermen, zou de minister destijds hebben gedaan of hij het zelf had gehoord.

De snelheid waarmee de vier regeringspartijen in navolging van Rutte roepen dat Zijlstra 
geloofwaardig verder kan, maakt hen als controleurs van het kabinet volstrekt ongeloofwaardig. Zijlstra had destijds niet hoeven vertellen dat hij in de datsja zat met Poetin. Toch deed hij dat publiekelijk tijdens een VVD-bijeenkomst in mei 2016. ,,Ik was daar als medewerker, ergens weggestopt achterin het zaaltje waar het plaatsvond.’’ Met zijn verhaal wilde hij aantonen hoe groot de Russische dreiging was. Maar als hij zijn bron had willen beschermen, had hij ook gewoon kunnen verwijzen naar de actualiteit. De Krim was toen al geannexeerd en de Navo was al extra alert in de Baltische staten op een Russische inval.

Waarom Zijlstra toch besloot net te doen of hij er zelf was, is giswerk. Maar de gevolgen kunnen groot zijn. Deze week nog staat een ontmoeting gepland tussen Zijlstra en zijn Russische ambtgenoot. In dat gesprek moet hij onder meer de zorgen aankaarten over het door Rusland verspreide nepnieuws, waar het kabinet een vuist tegen zegt te willen maken. Maar hoe geloofwaardig kan dat als hij zelf nepnieuws verspreidt? Iets wat de Russen ongetwijfeld al wisten toen Zijlstra in oktober aantrad. Het maakt zijn positie zwak. En Nederland kan zich geen zwakke minister van Buitenlandse Zaken veroorloven die moet onderhandelen met Moskou. Niet met de afhandeling van het MH17-drama voor de boeg. Hoe kun je dan - zelfs nog voor een Kamerdebat - concluderen dat hij geloofwaardig verder kan?