Weer schrijft Rutte open brief aan alle Nederlanders: ‘we moeten ons land beschermen’

De VVD trapt de verkiezingscampagne voor de Provinciale Staten vandaag af met een paginagrote krantenadvertentie van partijleider Mark Rutte. Opvallend is dat in die advertentie de naam VVD helemaal niet voorkomt. De advertentie is een open brief van Rutte aan ‘al die gewone normale mensen’, die hij in de tekst oproept om Nederland te beschermen.

Rutte vergelijkt Nederland met een teer bezit dat kapot kan, als ‘een vaasje dat door 17 miljoen gewone en bijzondere mensen wordt vastgehouden’. Hij trekt een vergelijking met het Verenigd Koninkrijk ‘waar ze het vaasje lieten vallen’. Daarbij doelt hij op de aanstaande brexit. ,,Nu zitten ze in de chaos.’’

Volledig scherm
Deze advertentie staat maandag paginagroot in de kranten.

Geen verantwoordelijkheid

Geert Wilders on Twitter

16 keer IK. Wat een narcist. En wat een beroepsleugenaar. Nederland interesseert Rutte niks. Hij laat Nederlanders jarenlang in de kou staan. Open grenzen, Marrakesh, miljarden naar EU/Afrika en voor ons hogere energierekening, btw, ziektekostenpremie, huren. Bah! #StemPVV

Rutte waarschuwt voor politici die alleen maar dingen roepen zonder verantwoordelijkheid te willen nemen, maar hij maakt verder niet duidelijk wie hij daarmee bedoelt. ,,Het is gemakkelijk om verschillen uit te vergroten tot harde tegenstellingen’’, zegt hij. Maar volgens Rutte moeten we Nederland juist beschermen door compromissen te sluiten.

PVV-leider Geert Wilders, die zich door die passage duidelijk aangesproken voelt, dient Rutte via Twitter van repliek. ‘Wat een beroepsleugenaar’, schrijft hij. ‘Hij laat Nederlanders jarenlang in de kou staan. Open grenzen, Marrakesh, miljarden naar EU/Afrika en voor ons hogere energierekening, btw, ziektekostenpremie, huren. Bah!’  Bij Ruttes woorden over ‘mensen die alleen met zichzelf bezig zijn’, merkt de PVV’er op dat de premier zestien keer het woordje ‘ik’ bezigt in zijn schrijfsel. Wilders heeft ze met rood gemarkeerd en bijt hem toe: ‘Wat een narcist.’

Het is niet voor het eerst dat de VVD ervoor kiest de verkiezingscampagne te enten op de persoon Rutte. Dat deden ze bij de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen ook al. Ook toen schreef hij een open brief aan alle Nederlanders in de krant. In vroegere campagnes draaide het juist om het logo van de VVD.

Eerste Kamer

De Statenverkiezingen zijn op 20 maart komend jaar. De uitslag bepaalt mede de samenstelling in de Eerste Kamer. Daar heeft de regeringscoalitie onder leiding van Rutte nu nog een minimale meerderheid. Als die meerderheid straks weg is, wordt het veel lastiger om alle plannen van het kabinet doorgevoerd te krijgen. Dan moeten er compromissen worden gesloten met de oppositie, iets wat Rutte in zijn vorige kabinetten ook al deed.

Volledig scherm
Mark Rutte. © EPA
 1. Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden
  commentaar

  Pensioenen moeten niet nóg onzekerder worden

  Het is maar een theoretische exercitie, benadrukken betrokkenen. Toch laten vakbonden, werkgeversorganisaties en minister Koolmees (Sociale Zaken) een plan voor een nieuw pensioenstelsel doorrekenen, waarbij pensioenen veel minder afhankelijk zijn van de rente. Nadeel is echter dat werknemers daarvoor in de plaats minder zekerheid krijgen over wat ze straks op hun oude dag ontvangen bovenop hun AOW. Daar moet niet te lichtzinnig over worden gedacht.
 1. Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert
  Opinie

  Laat zielige houding varen en kijk eens naar wat de EU ons oplevert

  In zijn commentaar (20-2) stelt Hans van Soest dat Rutte 'zijn poot stijf moet houden' en dat het gat tussen wat we aan de EU afdragen en er binnenkomt niet groter moet worden. Nederland gaat weer in de zielige en ferme stand als het over bijdragen aan de EU gaat. Het past in de huidige stemming waar alles wat met de EU te maken heeft kritisch wordt bekeken en het begrip solidariteit bijna uit het vocabulaire van de Nederlander is verdwenen. Want het is toch niet zo gek dat het op één na rijkste land van de EU meer betaalt dan armere lidstaten? Veel belangrijker is dat we niet alleen moeten kijken naar uitgaven aan de EU, maar ook naar wat de EU ons in economische zin oplevert. Wetenschappelijke onderzoeken laten steeds zien dat Nederland tot de top-profiteurs behoort. In het onlangs verschenen rapport Estimating economic benefits of the Single Market for European countries and regions zijn de opbrengsten van de interne markt weer eens op een rijtje gezet.