Wellicht nog minder bezoek thuis, kabinet polst oppositie over avondklok
Het kabinetsbesluit over het instellen van een avondklok zal nog enkele dagen op zich laten wachten. Het kabinet polst de oppositie daarover en kijkt ook intensief naar alternatieven, zoals nog maar één bezoeker thuis. Extra ingrijpen lijkt onvermijdelijk.
Delen per e-mail
Meerdere grote oppositiepartijen zijn inmiddels benaderd of ze eventueel steun kunnen verlenen aan de invoering van een avondklok, omdat er volgens een ingewijde ‘coalitiepartijen dwarsliggen'. Het zou bij de oppositie in ieder geval gaan om PvdA, GroenLinks en SP, al willen die partijen daarover niets kwijt.
Een Kamermeerderheid is nodig om een avondklok in te kunnen stellen maar vooralsnog is er geen politieke meerderheid voor dit ‘draconische’ voorstel. En al helemaal niet voor een avondklok vanaf 20.00 uur. Voormalig coalitiepartij D66 is een tegenstander en al maanden kritisch over het idee van een avondklok.
Alles over de verkiezingen, hoor je in de podcast Politiek Dichtbij:
Continu in overleg
Alle opties liggen op dit moment op tafel. Ik verwacht dat er ergens de komende dagen een besluit valt
De betrokken ministers zijn ondertussen continu in overleg met elkaar en experts, zoals Jaap van Dissel (RIVM), over de gevolgen van de Britse variant van het coronavirus. Het OMT vindt dat extra actie nodig is nu de nieuwe Britse variant zich snel verspreidt en volgens prognoses in maart leidt tot een derde golf.
,,We hebben tot nu toe goed op ons in laten werken wat de stand van zaken rond de besmettingen is”, aldus coronaminister De Jonge. ,,We moeten zorgen dat we het besmettingsniveau verder verlagen en verspreiding van de Britse variant verder vertragen. Alle opties daarvoor liggen op dit moment op tafel. Ik verwacht dat er ergens de komende dagen een besluit valt.”
Volgens De Jonge bestaan er ‘geen taboes’. Naast de invoering van een avondklok valt te denken aan nog minder (lees één persoon) of helemaal geen mensen meer thuis ontvangen (nu ligt dat aantal op twee) en een verdere inperking van de reisbewegingen. Zo ligt een noodzakelijkheidsverklaring op tafel voor internationale reizen.
Heel zorgvuldig proces
Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) stelde vanmiddag dat momenteel een ‘heel zorgvuldig wegingsproces‘ plaatsvindt. Dat leidt een dezer dagen tot een besluit. Mogelijk is er woensdagavond weer een persmoment met premier Rutte en minister De Jonge, maar Haagse bronnen benadrukken wel dat de kogel eerst die middag door de kerk moet. Het kabinet wacht nog op een stukje advies vanuit het OMT.
Daarbij spelen de burgemeesters ook een rol, die verdeeld zijn over nut en noodzaak van een avondklok. Een aantal van hen vreest ook voor de handhaving. Minister Grapperhaus zal morgen met de burgemeesters in gesprek gaan over de intenties van het kabinet. mocht een avondklok niet haalbaar blijken dan volgen sowieso alternatieve ingrepen, die politiek makkelijker te verteren zijn.
Ook minister Hoekstra (Financiën) verwacht later deze week duidelijkheid. ,,Een avondklok is een zeer zwaar middel dat ook gevoelig ligt. ,,Voordat je het gaat doen, moet je heel goed afwegen wat verstandig is.” Er is volgens Hoekstra al heel veel vanuit ‘de gereedschapskist al op tafel gegooid’.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
OMT-berekening: één op tien heeft nu Britse coronavariant, maatregelen tot de lente
Nederland zit mogelijk vast aan lockdown-maatregelen tot de lente of tot er genoeg mensen ingeënt zijn. Dat blijkt uit het nieuwe OMT-advies. De experts vinden dat extra actie nodig is nu de nieuwe Britse variant zich snel verspreidt en volgens prognoses in maart leidt tot een derde golf. Een avondklok of reisbeperkingen zijn nog opties. -
Opinie
Laat vrouwen veilig aan onlinedebat deelnemen
Komende maandag is het Internationale Vrouwendag. Miljoenen vrouwen hebben te maken met haat en intimidatie, die ook online enorm is en toeneemt, stellen Kim van Sparrentak en Corinne Ellemeet. -
PREMIUMinterview
Ambassadeur verklaart vaccinatiewonder in Israël: ‘Wij geven Pfizer big data over mensen’
De Israëlische vaccinatieaanpak is een geweldige proeftuin voor de rest van de wereld, stelt ambassadeur Naor Gilon. Zo kan Nederland volgens hem een voorbeeld nemen aan Israëls ‘groene paspoort’, dat gevaccineerde burgers privileges geeft. ,,Linksom of rechtsom, burgers zullen altijd een prijs betalen.’’ -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUMMobiliteitsalliantie
Drie miljard nodig voor weg en ov: ‘Na corona keren velen terug op de weg, in de trein en de bus’
Minimaal 3 miljard euro per jaar erbij voor het wegennet, beter openbaar vervoer, grote vervoershubs, maar ook voor verkeersveiligheid en de invoering van betalen naar gebruik. Voor het eerst leggen Nederlands belangrijkste vervoerspartijen gezamenlijk hun eisen voor een nieuw kabinet op tafel.
-
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
PREMIUMInterview
Veel positieve testen zonder klachten: 'Iedereen kan besmettingsbron zijn bij Britse coronavariant’
Als we in Nederland willen voorkomen dat de Britse coronamutant ons zorgsysteem omverblaast, zullen we écht minder bij elkaar over de vloer moeten komen. Dat zegt Koen Pouwels, die met collega’s in Oxford onderzoek doet naar de variant. ,,Ik verbaas me over de Nederlandse bezoekregels.” -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen.