‘Wereldwijd investering van 1,8 biljoen dollar nodig ter bescherming tegen extreem weer’
RapportEr is wereldwijd snel een mega-investering nodig om kwetsbare gebieden te beschermen tegen weersextremen, aangewakkerd door klimaatverandering. De Nederlandse delta-aanpak kan daarbij mede als lichtend voorbeeld dienen.
Dat staat in een vannacht verschenen rapport van een wereldwijde commissie (The Global Commission on Adaptation) onder leiding van Ban Ki-moon (voormalig secretaris-generaal Verenigde Naties), Bill Gates (technologiepionier) en Kristalina Georgieva (topvrouw Wereldbank).
Het rapport laat zien dat rampen als gevolg van extreem weer steeds meer slachtoffers maken. Ook wordt over de hele wereld jaarlijks 73 miljard dollar schade geleden als gevolg van overstromingen. Investeringen in een omgeving en infrastructuur, zodat die opgewassen zijn tegen extreem weer, zorgen voor minder slachtoffers en minder schade aan de economie.
Mooi rendement
Onze delta-aanpak kan een blauwdruk zijn hoe je zowel in kustgebieden als rivieren schade kunt beperken door slim te investeren
De kosten zijn hoog, maar daar krijgt de mensheid een mooi rendement voor terug. De Commissie stelt dat de 1800 miljard dollar (1,8 biljoen) die wereldwijd tot 2030 geïnvesteerd moet worden in robuustheid, ruim 7 biljoen dollar aan besparingen oplevert. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat elke dollar die gestoken wordt in dijkversterking tussen de 2 en 10 dollar bespaart, omdat er bij hoogwater minder schade is.
Nederland is, sinds de watersnoodramp van 1953, druk met de strijd tegen het water. Volgens Commissielid Cora van Nieuwenhuizen (onze minister van Infrastructuur en Waterstaat) kunnen we andere landen helpen met onze kennis en kunde.
,,Er worden ook Nederlandse oplossingen aangedragen", aldus Van Nieuwenhuizen: ,,Onze delta-aanpak kan een blauwdruk zijn hoe je zowel in kustgebieden als rivieren schade kunt beperken door slim te investeren in maatregelen. Landen als Bangladesh en Vietnam hebben deze aanpak overgenomen. Dat leidt daar nu al tot minder slachtoffers en minder schade.”
Belangrijke lessen
Maar er staan volgens de bewindsvrouw voor Nederland ook belangrijke lessen in het rapport. ,,Met de verwachting dat het warmer en droger wordt, moeten we leren van andere landen die daar al langer mee kampen en praktische oplossingen overnemen, bijvoorbeeld het opsparen van water tegen de droogte.”
Vorig jaar nog dreigde door langdurige droogte op sommige plekken in ons land een tekort aan water van dusdanig goede kwaliteit dat er drinkwater van gemaakt kon worden. Er lagen zelfs schepen klaar om water te vervoeren naar de juiste plekken. Ook toen zei Van Nieuwenhuizen dat we in de toekomst meer bassins moeten aanleggen om tekorten voor te zijn.
Het wereldwijde rapport wordt op 24 september bij de VN in New York gepresenteerd.
Reactie WNF
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) laat in een reactie weten dat de natuur al oplossingen biedt tegen de stijgende zeespiegel, overstromingen en voor perioden van droogte en hittegolven.
,,Het is dan ook aan minister Van Nieuwenhuizen, als mede-initiatiefnemer van deze commissie, om die koers ook in Nederland in te zetten. Niet nog hogere dijken en damwanden, maar natuurlijke maatregelen als kwelders tegen hoogwater en de ruimte geven aan rivieren. En geen kunstmatige spaarbekkens, maar veenweidegebieden en bossen die water vasthouden voor tijden van droogte.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM132
Woede over loslaten zwaarbevochten personeelsnorm in de ouderenzorg: ‘Je wordt er cynisch van’
Politici, pleitbezorgers zoals Hugo Borst en belangenorganisaties zijn woedend over een kabinetsplan om soepeler om te gaan met de norm dat er in de ouderenzorg minstens twee medewerkers zijn op acht verpleeghuisbewoners. Daardoor zijn er straks tienduizend minder extra arbeidsplaatsen nodig en wordt er geld bespaard. -
Kabinet wil dat kinderen bij seksuele voorlichting leren grenzen aan te geven
Het kabinet wil dat lessen seksuele voorlichting worden aangepast zodat kinderen al vroeg leren hun eigen grenzen te herkennen en te bewaken. Om seksueel grensoverschrijdend gedrag aan te pakken, overweegt het ook om elk bedrijf te dwingen om een vertrouwenspersoon aan te stellen. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
Kamer donderdag in debat over boerenrellen met Rutte en Yeşilgöz
De Tweede Kamer gaat morgenavond in debat met premier Mark Rutte en minister van Justitie Dilan Yeşilgöz over intimiderende en rellende boerenbetogers. GroenLinks en Partij voor de Dieren kregen een ruime meerderheid voor hun verzoek. -
Interieurinfluencers laten tienduizenden mensen in hun huis kijken: 'Het is een beetje uit de hand gelopen’
Voor sommige interieurstylisten is hun eigen huis hun etalage. Ze delen foto’s en video’s van hun aangeklede woon- en slaapkamers op social media. Hoe is het om zoiets persoonlijks als je huis op het wereldwijde web te zetten? Drie stylisten slash interieurinfluencers vertellen.
-
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Boeren genoodzaakt om extreem vroeg de sproeimachines aan te zetten
Boeren in de Hoeksche Waard zijn nu al genoodzaakt om de sproeimachines op hun land aan te zetten. -
PREMIUM
Droogte leidt tot verboden in West-Brabant: ‘Dit is niet normaal’
BREDA - Het is zo droog dat waterschap Brabantse Delta heeft besloten om in diverse delen van Midden- en West-Brabant een verbod op het onttrekken van oppervlaktewater af te kondigen. ‘We hebben nog maar weinig reserves in ons watersysteem.’