Volledig scherm
© ANP

Wet-Hillen weg ondanks fel verzet oppositie

De Kamer heeft vanmiddag, ondanks fel verzet van een aantal oppositiepartijen, besloten de wet-Hillen af te schaffen. Daarmee verdwijnt geleidelijk het belastingvoordeel voor woningbezitters die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost.

Een Kamermeerderheid van de vier regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks - goed voor 87 stemmen - vindt dat huiseigenaren met een (bijna) afgeloste hypotheek niet meer anders behandeld hoeven te worden dan andere woningbezitters. De wet-Hillen moest het aflossen stimuleren, maar die prikkel is niet meer nodig. Om de gevolgen van het schrappen te verzachten, is besloten de afbouw over dertig jaar uit te smeren.

Oppositiepartijen vinden dat de coalitie daarmee 'de regels tijdens het spel veranderen', en probeerden de afgelopen weken tevergeefs de 'aflosboete' te voorkomen. Martin van Rooijen (50Plus) en Edgar Mulder (PVV) probeerden het debat dinsdag met een zogeheten 'filibuster' te rekken zodat er vandaag niet over gestemd had kunnen worden. Ze vroegen bij elkaar 35 uur spreektijd aan, maar wisten die uiteindelijk niet te vullen, waardoor de stemming vandaag niet in gevaar kwam.  

Haast

De coalitiepartijen hadden haast met de afschaffing, zodat de Belastingdienst voldoende tijd te geven om de maatregel per 1 januari 2019 adequaat te kunnen invoeren. 

Op verzoek van de oppositie kwam er desondanks een speciale hoorzitting met deskundigen en een los debat over de regeling, die eigenlijk onderdeel maakte van het Belastingplan. Op deze manier kon er deze week apart over worden debatteerd. Toch vindt Van Rooijen dat de afschaffing er doorheen 'gejast' is. Hij spreekt van een 'zeldzaam onzorgvuldige' gang van zaken. Hij hoopt dat de Eerste Kamer, die nu aan zet is, de wet tegenhoudt.