Volledig scherm
PREMIUM
Een warmtepomp wordt geïnstalleerd om een woning uit de jaren zestig energiezuiniger te maken. Een gemiddeld rijtjeshuis gaat het naar schatting 18.000 euro kosten om van het gas af te komen. © ANP

Wie draait op voor 18.000 euro die wonen zonder gas kost?

De Tweede Kamer is nog verdeeld over de manier waarop het doven van de gasvlam moet worden betaald. Vandaag bleek uit onderzoek van Ecorys dat dit per woning naar schatting 18.000 euro kost en dat daardoor zowel lage als middeninkomens in de problemen komen.

Quote

Het kabinet zadelt gezinnen op met de kosten van verduurza­ming, terwijl bedrijven de grootste vervuilers zijn

Henk Nijboer, PvdA

'Van het gas af' gaat 'veel geld' kosten beaamt Jan Rotmans, hoogleraar Duurzaamheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Gebeurt er niets, dan betalen volgens hem de laagste inkomens het meest. ,,Tenzij er corrigerende maatregelen worden genomen door de politiek'', merkt hij fijntjes op. 

De Tweede Kamer is allesbehalve eensgezind bij de vraag waar de rekening moet worden neergelegd. De PvdA wil die bij fossiele bedrijven leggen, zoals Shell. ,,18.000 euro is een enorm bedrag dat voor heel veel gezinnen niet op te brengen is. Het kabinet zadelt gezinnen op met de kosten van verduurzaming, terwijl bedrijven de grootste vervuilers zijn”, stelt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer.

Regeringspartij VVD reageert fel. ,,Dat is niet waar wat de PvdA zegt'', pareert VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz de kritiek. ,,Op dit moment betalen we allemaal!'' Volgens de liberale politica zal overstappen op duurzame energie juist goedkoper worden, 'omdat bedrijven enorm investeren in innovatie'. ,,Wij proberen mensen de vrijheid te geven om te switchen, vandaar ook mijn voorstel om goedkoop van je gasaansluiting af te komen.''