Volledig scherm
PREMIUM
Na de dood van Galizia zijn er meer protesten, zoals hier tijdens haar begrafenis. © REUTERS

Wie mest misdaadeiland Malta uit?

Wat is er in godsnaam op Malta aan de hand? En: wie mest de boel er uit? Bijna een maand na de moord op onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia, op klaarlichte dag vermoord met een autobom, wil een ruime meerderheid van het Europese Parlement de corruptie, witwasserij en wellicht vergaande infiltratie van de misdaad op het eiland stevig aanpakken.

Quote

Waarom wordt een journalist vermoord? Om die het zwijgen op te leggen

Frans Timmermans

Christendemocraten, liberalen, conservatieven, Groenen en ultralinks stemmen morgen voor een onafhankelijk onderzoek met medewerking van de FBI en Europol die nu al bij het politieonderzoek op Malta betrokken zijn. Maar er moet ook onderzoek komen naar de gezondheid en het functioneren van de rechtsstaat.

Vooral christendemocratische politici, met een zusterpartij die op Malta in de oppositie zit, haalden fel uit naar de socialistische eilandregering. Die is na een maand geen klap verder met het onderzoek naar de moord op Caruana Galizia, en intussen zit de premier alweer in China om er à 650.000 euro per stuk Maltese paspoorten te verkopen, zo klonk het bitter. 

,,Wij zijn juist lid van de EU geworden om te voorkomen dat één megalomane politicus de dienst kon uitmaken, maar worden nu door de premier weggezet als verraders als we opheldering vragen”, aldus de rechtse Maltese politica Roberta Metsola.