Volledig scherm
Minister Wiebes (midden), eerder vandaag bij een extra ministerraad over de gevolgen van het terugdraaien van de Groningse gaswinning. © ANP

Wiebes blundert met uitspraak over versterkingsoperatie Groningen

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken heeft zich de woede op de hals gehaald van Groningse regiobestuurders door te zeggen dat de provincie meebetaalt aan de versterking van honderden ‘veilige’ huizen.

Quote

Ik denk dat hij een beetje moe is

René Paas, Commissaris van de Koning in Groningen

Die uitspraak deed Wiebes vanmiddag na een extra ingelaste ministerraad over de veiligheidssituatie in Groningen. Hij vertelde toen dat de Staat fors moet bijdragen aan de versterking van honderden woningen in het Groningse aardbevingsgebied. De oliemaatschappijen Shell en ExxonMobil – verenigd in de NAM – betalen die kosten niet, omdat de NAM niet aansprakelijk is voor ‘veilige’ woningen.

,,We hebben afgesproken dat we dit samen gaan doen”, zei Wiebes tegenover de verzamelde pers. ,,Alle portemonnees doen mee. De regio, het Rijk en de woningcorporaties leveren een bijdrage. Als we het samen doen, moet het te dragen zijn.”

Groningse bestuurders reageerden onthutst. ,,Een uiterst onhandige uitspraak”, zegt een provinciewoordvoerder. Volgens de woordvoerder gaat de regio helemaal niets bijdragen aan de versterkingsoperatie. ,,Dit heeft tot veel onrust en woede geleid.” Wiebes heeft zijn uitspraken inmiddels via zijn woordvoerder laten corrigeren.

'Regio trekt niet de portemonnee'

De regiobestuurders waren gisteren naar Den Haag gekomen om het rapport van de Mijnraad te bespreken met ministers Wiebes en Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Ook de Groningse Commissaris van de Koning René Paas was daarbij aanwezig.

Bij die bijeenkomst is gesproken over een bijdrage van 35 miljoen euro uit het toekomstfonds voor Groningen. In dat fonds wordt een miljard euro gestopt door het Rijk en de NAM. ,,Maar dat is dus geld dat wij krijgen van Den Haag”, zegt de provinciewoordvoerder. ,,Als regio gaan wij niet de portemonnee trekken voor de versterking.”

,,Over een bijdrage uit de gemeentelijke of de provinciale begroting is in het overleg met Wiebes met geen woord gesproken", zegt Commissaris van de Koning Paas tegen Dagblad van het Noorden. ,,De minister zit fout. Ik denk dat hij een beetje moe is.’’