Wiebes: Fout energienota heeft waarschijnlijk weinig gevolgen voor koopkracht

videoHet kabinet heeft zich te stellig uitgelaten rond de toename van de energierekening. Dat zei minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) vanmiddag in de Tweede Kamer. Het is volgens hem echter te vroeg om te concluderen dat mensen er dus ook niet op vooruit gaan. 

Quote

Het leven bestaat uit meer dan energie

Minister Wiebes

Wiebes reageerde op vragen van GroenLinks-Kamerlid Bart Snels. In tegenstelling tot wat het kabinet claimt, betalen Nederlanders dit jaar wel degelijk fors meer voor gas en licht, bleek dit weekend uit berekening van het CBS. Een gemiddeld huishouden is bijna 2100 euro kwijt: 334 euro meer dan vorig jaar.

De minister erkende dat het kabinet een verkeerd beeld heeft geschetst rond de nieuwe energierekening. ,,Heel veel huishoudens zijn onaangenaam verrast door energietarieven. We hadden ons minder stellig moeten uitlaten in de wetenschap dat de gebruikte cijfers meer dan een jaar oud waren. Die stelligheid was onterecht.’’ 

Compenseren

Poll

Heb jij het idee dat je er op vooruit gaat dit jaar?

  • Ja (5%)
  • Nee (91%)
  • Weet ik niet (4%)
104417 stemmen
Quote

Het koopkracht­plaat­je ligt aan gruzelemen­ten

William Moorlag, PvdA

De oppositie wil dat het kabinet mensen gaat compenseren voor deze hogere kosten. ,,De energie gaat omhoog, de huur gaat omhoog, de kinderopvang gaat omhoog, de boodschappen gaan omhoog, en dit kabinet doet niets’’, aldus Lilian Marijnissen (SP). ,,Grijp in en compenseer voor de stijgende energierekening’’, riep ze de minister op. Ze kreeg bijval van onder andere de PvdA, SGP, 50Plus en de PVV. 

,,Mensen is beloofd dat iedereen er op vooruit zou gaan, daar komt niets van terecht’’, zegt PVV’er Alexander Kops. ,,Dit kabinet doet niets anders dan liegen en bedriegen. Op 20 maart zullen de mensen afrekenen met dit vreselijke kabinet.’’ Ook William Moorlag (PvdA) wil dat het kabinet de burger tegemoet komt: ,,Het koopkrachtplaatje ligt aan gruzelementen’’, zegt hij. 

Maar Wiebes voelt vooralsnog niets voor ingrijpen. Hij benadrukt dat het Centraal Planbureau (CPB) op dit moment bekijkt of de koopkrachtplaatjes die met Prinsjesdag bekendgemaakt zijn bijgesteld moeten worden. Het kan best zo zijn dat mensen, ondanks de tegenslag rond energie, er nog altijd op vooruit gaan dit jaar. ,,Het leven bestaat uit meer dan energie’’, aldus Wiebes, die verwacht dat de hogere energiekosten wegvallen tegenover andere kosten die lager dan verwacht uitpakken.

Het CPB komt volgende maand met een nieuw overzicht. ,,Daar moeten we eerst op wachten. Daarna gaan we de kwestie opnieuw bespreken.’’ Volgens Snels ‘begrijpt Wiebes het nog steeds niet’. 

Oude cijfers

Hoewel het kabinet de stijging eerste afdeed als onzin, kwam gisteren uit dat achterhaalde cijfers zijn gebruikt bij het voorspellen van de energieverhoging. Het CBS gaat uit van een gemiddeld jaarlijks verbruik van ruim 3000 kWh elektriciteit en een kleine 1500 kubieke meter aardgas per huishouden. 

Het kabinet rekende eind vorig jaar echter op aanzienlijk lagere verbruikcijfers, namelijk 2500 kWh stroom en 1100 kubieke meter gas per huishouden. Nu blijken die cijfers verouderd te zijn, erkent het ministerie. Wiebes ging vanmiddag al behoorlijk door het stof. ,,Ik baal hier gewoon van’’, zei hij voor de camera van de NOS. Volgens hem heeft het kabinet niet duidelijk genoeg gemaakt dat het om ramingen gaat, ‘en dat het dus niet zeker was dat het bij deze getallen zou blijven’.

Ingewikkeld

Quote

Deze fout maakt de discussie rond de betaalbaar­heid van de klimaat­maat­re­ge­len nog relevanter en ingewikkel­der

Klaas Dijkhoff, VVD

De regeringspartijen laten nog niet het achterste van hun tong zien over wat er nu moet gebeuren. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff benadrukt dat hij ‘geen geld in zijn zak heeft zitten om nu iets te doen voor de burger’. Wel zegt hij enorm te balen van de gemaakte fout. ,,Dit zijn modellen op basis waarvan wij beslissingen moeten nemen. Dan moeten daar geen achterhaalde cijfers in zitten.’’

Ook CDA-leider Sybrand Buma wil nog niet vooruit lopen op een reparatie van de koopkracht voor burgers. ,,Eerst moeten de feiten op tafel. Hoe hoog wordt de energierekening nou dit jaar? Pas daarna moeten we het hebben over de consequenties. maar de mensen hebben wel recht op zekerheid.’’

D66-fractievoorzitter Rob Jetten wil wel dat de energiebelasting voor huishoudens en kleine ondernemers wordt verlaagd. ,,Maar dat zal niet meer dit jaar kunnen,. We hebben al lastenverlichting gegeven via de loonbelasting.’’

Dijkhoff wijst er wel op dat de gemaakte fout de komende gesprekken over het Klimaatakkoord nu ‘alleen maar ingewikkelder worden’. ,,We willen al niet dat huishoudens er te veel voor moeten opdraaien. En nu staan we met 1-0 achter.’’

Kijk hier hoe je een energienota van 0 euro krijgt:

Volledig scherm
Eric Wiebes © ANP
Volledig scherm
Klaas Dijkhoff (VVD) © ANP