Volledig scherm
PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman. © ANP

'Wilders en Baudet hitsten mensen op tegen Marcouch'

PVV-leider Geert Wilders en Thierry Baudet van Forum voor Democratie hebben mensen opgehitst tegen Ahmed Marcouch, de nieuwe burgemeester van Arnhem. Dat zei Marcouch' partijgenoot en PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman vandaag in het radioprogramma Kamerbreed.

Quote

Wilders en Baudet proberen elkaar te over­schreeu­wen

Hans Spekman

De installatie van Marcouch als burgemeester van de Gelderse stad werd gisteren kort verstoord door mensen van de extreemrechtse protestbeweging Pegida. Drie actievoerders riepen in het Arnhemse stadhuis vanaf de publieke tribune 'Marcouch wegwezen' bliezen op fluitjes. De twee mannen en een vrouw werden direct weggevoerd en aangehouden.

Volgens Spekman is het ophitsen steeds extremer geworden en gebeurde het al vanaf het moment dat de voordracht van de PvdA'er met Marokkaanse roots bekend was. Volgens hem begon Wilders met ophitsen op Twitter en ging Baudet daar overheen. ,,Ze proberen elkaar te overschreeuwen'', aldus Spekman.

'Schande'

Volledig scherm
Ahmed Marcouch. © ANP

Wilders demonstreerde in juli bij het gemeentehuis van Arnhem tegen de voordracht. Volgens de PVV-leider wilde Marcouch eerder van Amsterdam Nieuw-West 'een islamitisch stadsdeel maken' en is de PvdA'er 'fan van de islamofascistische moslimbroeder al-Qaradawi'.

Marcouch noemde het eerdere protest van Wilders gisteren een 'schande'. Hij zou wel graag in gesprek gaan met de actievoerders die zijn installatie verstoorden. ,,Ik wil met iedereen in gesprek, juist ook met mijn tegenstanders'', zei Marcouch. ,,Maar dan wel op een beschaafde manier. Ik zou wel willen weten wat het probleem is van deze mensen.’’