Volledig scherm
Geert Wilders verlaat de demonstratie na zijn toespraak © AFP

Wilders in Londen: Willen jullie veranderen in Saoedi-Arabië?

Geert Wilders heeft in Londen een protestmars bijgewoond om te demonstreren tegen de gevangenschap van de extreemrechtse Tommy Robinson. Buiten het zicht van de wereld.

Quote

Willen jullie veranderen in Saoedi-Arabië?

Geert Wilders

 ,,Willen jullie veranderen in Saoedi-Arabië?”, vraagt Geert Wilders op een verhoging in het centrum van Londen. ‘No’, klinkt het uit de monden van duizenden demonstranten. Het geluid van de meute reikt ver, maar dringt niet door tot in de huiskamers van de Britten. Wie Wilders en de andere zelfverklaarde strijders van het vrije woord in actie wil zien, moet op zoek naar korrelige filmpjes op videokanalen, ver buiten het Verenigd Koninkrijk.

De protestmars vlakbij het parlement wordt op dag van Trooping the Colour door de Engelse media bewust genegeerd, mogelijk op bevel van de autoriteiten om escalaties te voorkomen. Zo hoort buiten het compacte gebied in de hoofdstad niemand, op de groep met UKIP- en Britse vlaggen zwaaiende massa na, hoe Wilders Tommy Robinson de ‘greatest freedom fighter in Great Britain’ noemt.

Kindermisbruikzaak

Robinson zit momenteel een gevangenisstraf van dertien maanden uit. De voormalige leider van de extreemrechtse beweging EDL filmde op 25 mei verdachten in een kindermisbruikzaak voor de rechtbank van Leeds. Gezien het gevoelige karakter en de omvang van de meervoudige zaak mochten journalisten, waarvoor Robinson zich uitgaf, nog niet berichten over de kwestie om de jury niet te beïnvloeden.

Tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
© EPA

Stephen Yaxley-Lennon, zoals zijn naam eigenlijk luidt, schond daarmee de voorwaarden van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf voor een vergelijkbaar misdrijf. Als hij binnen de gestelde termijn opnieuw in de fout ging, zou hij automatisch worden opgesloten. Robinson bekende schuld en verdween achter de tralies. Zijn medestanders, waartoe Wilders behoort, vonden dat de ex-hooligan daarmee ten onrechte het zwijgen was opgelegd.

Sentiment

De toegestroomde demonstranten spreken over islamitische ‘dieren’, de verdachten zijn van Pakistaanse afkomst, wier wandaden te lang door het establishment onder het tapijt zijn geveegd. Wilders speelt hierop in. ,,Totaal onacceptabel”, roept de leider van de PVV. Hij prijst zijn toehoorders voor hun ‘moed’ om naar Londen te komen en speelt in op hun sterke islamofobe sentimenten. ,,You will never walk alone.”

Herhaaldelijk vraagt hij met succes om voor Robinson te zingen. Wilders, duidelijk een cultfiguur onder de aanwezigen, ziet het glimlachend aan. ,,Oh Tommy Robinson”, galmt het voor hem. Nog meer applaus krijgt hij voor zijn vergelijking van Robinson met de Tommies, de Britse bevrijders van Nederland in de Tweede Wereldoorlog. ,,Jullie regering heeft een Tommy gevangen gezet!”

Quote

Maar niemand kan ons het zwijgen opleggen

Het thema van de middag draait om Robinson, maar wordt gevoed door diepgewortelde haat tegen moslims. Voor vertrek tweette Wilders nog, in het Engels, alle moskeeën te sluiten in Nederland mocht hij ooit premier worden. Zulke uitspraken laat hij ditmaal voor het toeziend oog van een peloton agenten achterwege. ,,Maar niemand kan ons het zwijgen opleggen”, stelt hij. Wel tiert hij over de islamiseren en massa-immigratie.

Helden

Wilders gaat onder luid applaus weg, schudt handen en knikt vriendelijk naar de mensen. Een spektakel voor een wereldwijd publiek, waarop hij wellicht had gehoopt, wordt het niet. Zelfs bij de douane, die hem in 2009 nog toegang tot het Verenigd Koninkrijk weigerde, kon hij tot zijn verbazing ongehinderd doorlopen. Wilders en zijn publiek worden genegeerd en doodgezwegen. Zijn humeur leidt er niet onder. ,,Jullie zijn allemaal helden!”

Volledig scherm
© EPA