Wilders wraakt hof na afwijzing uitstelverzoek
Geert Wilders heeft het gerechtshof vanmiddag gewraakt nadat zijn verzoek tot uitstel van het hoger beroep in de 'minder-Marokkanen'-zaak is afgewezen. De PVV-leider wil tijd voor nader onderzoek naar het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om D66-voorman Alexander Pechtold in een wat hem betreft vergelijkbare zaak niet te vervolgen.
Delen per e-mail
Met de handen op de rug kun je moeilijk zwemmen
Wilders vreest vooringenomenheid van het hof, omdat die meent dat voldoende is aangetoond dat Pechtold niet hoeft te worden vervolgd. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops hekelt het feit dat het hof geen verder onderzoek toestaat, omdat daarmee vaststaat dat er genoeg over zaak Pechtold is gezegd. Een aparte wrakingskamer moet zich nu over dit verzoek buigen. Wanneer dat gebeurt, is nog niet duidelijk.
Knoops vroeg het hof vandaag opnieuw om nog eens te kijken naar de uitspraak van Pechtold, omdat die zei: ,,Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet.'' Knoops meent dat die uitspraak wel beledigend is en wil ook de officier van justitie horen over de beslissing om Pechtold niet te vervolgen. De rechtszaak tegen Wilders zou daarom uitgesteld moeten worden. Wilders zelf meent overigens dat het terecht is dat Pechtold niet vervolgd wordt. Hij meent echter dat hij dan ook niet vervolgd dient te worden.
Het hof vindt uitstel echter niet nodig. Tijdens de inhoudelijke behandeling zou genoeg ruimte zijn voor de verzoeken van Wilders en zijn advocaat. Bovendien is er geen noodzaak voor nader onderzoek. Reden genoeg voor Wilders om de rechtbank opnieuw te wraken. ,,Een collega van mij, Alexander Pechtold, heeft iets vergelijkbaars gezegd over Russen, dus het minste wat ik had verwacht is dat u het gelijkheidsbeginsel in oog zou houden", zei hij in reactie. ,,U had ons moeten gunnen dat te onderzoeken. U bindt onze handen op de rug."
Volgens het hof ligt de beslissing om al dan niet te vervolgen bij het OM. Dat geldt zowel ten aanzien van Wilders als van Pechtold. Wraken is een bekende tactiek van de politicus: dit is de vijfde keer in drie processen. Dat lukte overigens slechts één keer.
Knevelen
De PVV-leider zelf liet er eerder deze week al geen misverstanden over bestaan: ,,Wat de rechters straks ook besluiten, ik trek me er geen bal van aan.'' Volgens zijn advocaat, Geert-Jan Knoops kan de uitspraak in deze zaak 'gevolgen hebben voor de vrijheid van meningsuiting van iedereen'. Wat Wilders betreft probeert het Openbaar Ministerie de vrijheid van meningsuiting te knevelen.
En zo betrekken beide partijen dezelfde stellingen als tijdens het proces twee jaar geleden. Wilders als voorvechter van het vrije woord, het Openbaar Ministerie dat weer aanstuurt op een veroordeling voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat. In 2016 werd Wilders schuldig bevonden aan groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie, maar kreeg hij geen straf opgelegd omdat hij als politicus met een veroordeling al genoeg was gestraft, vond de rechtbank toen.
Nu start de zaak de facto opnieuw, met elf geplande zittingsdagen, al hopen justitie en de rechtbank er gestroomlijnd doorheen te gaan.
Ras
Belangrijkste inhoudelijke vraag in de zaak tegen Wilders is of de bouwstenen van zijn veroordeling overeind blijven. Cruciaal is dat de Haagse rechtbank oordeelde over het begrip ‘ras’. Wilders stelling is dat hij niet kon hebben gediscrimineerd, omdat ‘Marokkaan’ geen ras is, maar een nationaliteit. De rechtbank vond echter dat ‘nationale of etnische afstamming’ ook onder verdragen valt waarin is gesteld dat je niet op ras mag discrimineren. Advocaat Geert-Knoops zal hier op schieten. Hij brengt daarvoor ook hoogleraar mensenrechten Tom Zwart in stelling, net als rechtswetenschapper Afshin Ellian, die vindt dat rechters buiten het politieke debat moeten blijven.
Ongeacht hun pleidooien bij het gerechtshof, zal Wilders de hele rechtszaak vanaf de verdachtenstoel argwanend volgen. Die argwaan geldt zeker de voorzitter van het gerechtshof, want hij suggereerde eind vorig jaar al dat raadsheer Jeanne Gaakeer zich moest terugtrekken. Zij bleek voorzitter van een stichting die een prijs gaf aan een studente die eens bij een demonstratie tegen Wilders was. Gaakeer weigerde echter, maar de toon leek gezet. Het zal Wilders, die steevast spreekt van ‘wereldvreemde rechters’ niet milder stemmen.
De wrakingskamer van het gerechtshof doet vrijdagmiddag om 16.00 uur uitspraak over het wrakingsverzoek van Geert Wilders.
Voor de extra beveiligde rechtbank op Schiphol betuigen aanhangers van Geert Wilders hun steun aan de PVV-leider:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUMvraag & antwoord24
Waarom de WW wel of niet zou moeten worden verkort
Het CDA ligt onder vuur omdat het de maximale WW-duur van twee naar een jaar wil verkorten. Maar hoe zit het precies als u werkloos wordt? -
FDF daagt D66-lijsttrekker Kaag voor rechter wegens smaad en laster
Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) beticht D66-lijsttrekker en minister Sigrid Kaag van smaad en laster en daagt haar op 16 maart voor de rechter. De boeren eisen 50 mille schadevergoeding, omdat ze de FDF onder meer als ‘een soort terroristen’ weggezet zou hebben. -
PREMIUM
De loonkloof in het onderwijs gaapt nog steeds
De loonkloof tussen basisschoolleraren en hun collega’s op de middelbare school was hét onderwerp van de formatie in 2017. Maar het gat gaapt nog steeds. Welke partijen willen het dichten en helpt dat eigenlijk tegen het lerarentekort?
-
De Jonge: Intense controle Tweede Kamer hielp aanpak corona niet
De frequentie van de controle door de Tweede Kamer op het coronabeleid van het kabinet is hoog en veeleisend. Of de strijd tegen de pandemie daarbij is gebaat, dat vraagt volksgezondheidminister Hugo de Jonge zich af in een interview met deze krant. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
Opinie
WMO moet gratis voor wie op het minimum zit
Door de invoering van een abonnementstarief dreigen veel mensen zorg via de WMO te verliezen. Voor veel van hen is 19 euro per maand teveel, stelt Maureen van der Pligt. Hanteer een nultarief voor minima.