Wilhelmus verplichte kost als Rutte III er komt
Scholen moeten leerlingen les gaan geven in de tekst, betekenis en melodie van het Wilhelmus. Ook moeten Nederlanders op hun 18de verjaardag van hun burgemeester een boekje krijgen over de geschiedenis van Nederland met een uitleg van onze ‘democratische rechtsstaat’.
Dat willen de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, blijkt uit een concepttekst voor het regeerakkoord die deze krant heeft ingezien.
Vooral het CDA hamerde er voor de verkiezingen al op dat de ‘normen en waarden’ in Nederland hersteld moeten worden. Het plan van CDA-leider Sybrand Buma om staand het Wilhelmus te laten zingen op scholen, lijkt het niet te halen.
Met les in de grondwet en het Wilhelmus vinden de formerende partijen dat er ‘op samenhangende wijze’ aandacht wordt besteed ‘aan elementen die van belang zijn voor de nationale identiteit’. Ook moeten ‘locaties’ met een ‘historische betekenis’ toegankelijk worden en een aanduiding krijgen.
Opvallend is dat D66 heeft gepleit voor lessen over kolonialisme en slavernij, maar dit is in het voorlopige compromis niet meer terug te vinden.
Dienstplicht
De maatschappelijke dienstplicht die CDA en ChristenUnie graag willen, is nog onderwerp van onderhandeling. Het CDA wil dat jongeren die vervullen bij Defensie, de politie ‘of andere maatschappelijke organisaties’. Probleemjongeren moeten dan eerst.
ChristenUnie wil dat die dienstplicht een half jaar duurt en jongeren die –opgedeeld in periodes- vervullen tussen hun 18de en 28ste jaar. De vergoeding die ze krijgen moet worden afgetrokken van de studieschuld, vindt ChristenUnie.
VVD is overigens tegen de maatschappelijke dienstplicht, omdat dit te duur zou zijn. D66 is te porren voor ‘maatschappelijke stages’, blijkt uit de conceptteksten.
Tussen de onderhandelende partijen ontstond gisteren overigens flinke spanning, nadat deze krant had gemeld dat er een voorlopig akkoord ligt over euthanasie en onderzoek met embryo’s. Vooral ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers was woedend dat het compromis over deze belangrijke hobbel in de formatie op straat was komen te liggen. De formatie gaat door, maar Segers wilde gisteravond na urenlang overleg niet zeggen dat hij de andere onderhandelaars weer vertrouwt.
Lees hier terug over het voorlopig akkoord in de kabinetsformatie over euthanasie en onderzoek met embryo's.
Een lees hier de reacties van de onderhandelaars over het uitgelekte nieuws terug.
Hoe goed is jouw kennis van het Wilhelmus? Test het hieronder:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video82
Omtzigt en Dassen lanceren anti-corruptieplan: ‘Op veel vlakken doen we het slechter dan andere landen’
Oppositie-Kamerleden Laurens Dassen (Volt) en Pieter Omtzigt willen oneigenlijke lobby en belangenverstrengeling in de politiek aanpakken. Vandaag lanceren ze hun plan. ,,Als het om integriteit gaat, doen we het echt niet zo goed als we denken.’’ -
met video
Tweede Kamer wil morgen een debat over Ruttes sms’jes
Premier Mark Rutte ontkent dat hij de regels heeft overtreden door iedere dag zelf sms'jes van zijn telefoon te wissen, zoals de premier tot voor kort deed. ,,Ophef is geen reden dat er ook iets fout is gegaan”, zegt Rutte. De Tweede Kamer zal nog deze week debatteren over de kwestie. -
Details uitkoopregeling bekend: stoppende veehouder krijgt 100 procent vergoed
Het kabinet heeft bekendgemaakt hoe de eerste twee vrijwillige uitkoopregelingen voor veehouders eruit gaan zien. Daar is in eerste instantie een half miljard euro voor beschikbaar. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Update/Met video
Vanaf 2026 minstens hybride warmtepomp verplicht bij vervanging cv
Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie ten minste een hybride warmtepomp te laten installeren. Liever nog een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Het kabinet wil huiseigenaren zo dwingen sneller over te stappen op ‘groenere’ manieren om hun huis te verwarmen.
-
PREMIUMinterview
Kuipers roept op plannen te maken voor nieuwe golf: ‘Anders krijgen we in het najaar echt een probleem’
Nederland lijkt niet klaar voor een nieuwe coronagolf, maar minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) kaatst die bal deels terug. ‘Ik wil niet afschuiven, maar mensen moeten nagaan wat ze zelf kunnen doen’. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad.