Volledig scherm
Sybrand Buma (CDA) bij aankomst bij het Johan de Witthuis voor de formatiegesprekken met informateur Gerrit Zalm © ANP

Wilhelmus verplichte kost als Rutte III er komt

Scholen moeten leerlingen les gaan geven in de tekst, betekenis en melodie van het Wilhelmus. Ook moeten Nederlanders op hun 18de verjaardag van hun burgemeester een boekje krijgen over de geschiedenis van Nederland met een uitleg van onze ‘democratische rechtsstaat’.

Dat willen de formerende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, blijkt uit een concepttekst voor het regeerakkoord die deze krant heeft ingezien.

Vooral het CDA hamerde er voor de verkiezingen al op dat de ‘normen en waarden’ in Nederland hersteld moeten worden. Het plan van CDA-leider Sybrand Buma om staand het Wilhelmus te laten zingen op scholen, lijkt het niet te halen.

Met les in de grondwet en het Wilhelmus vinden de formerende partijen dat er ‘op samenhangende wijze’ aandacht wordt besteed ‘aan elementen die van belang zijn voor de nationale identiteit’. Ook moeten ‘locaties’ met een ‘historische betekenis’ toegankelijk worden en een aanduiding krijgen.

Opvallend is dat D66 heeft gepleit voor lessen over kolonialisme en slavernij, maar dit is in het voorlopige compromis niet meer terug te vinden.

Dienstplicht 

De maatschappelijke dienstplicht die CDA en ChristenUnie graag willen, is nog onderwerp van onderhandeling. Het CDA wil dat jongeren die vervullen bij Defensie, de politie ‘of andere maatschappelijke organisaties’. Probleemjongeren moeten dan eerst.

ChristenUnie wil dat die dienstplicht een half jaar duurt en jongeren die –opgedeeld in periodes- vervullen tussen hun 18de en 28ste jaar. De vergoeding die ze krijgen moet worden afgetrokken van de studieschuld, vindt ChristenUnie.

VVD is overigens tegen de maatschappelijke dienstplicht, omdat dit te duur zou zijn. D66 is te porren voor ‘maatschappelijke stages’, blijkt uit de conceptteksten.

Tussen de onderhandelende partijen ontstond gisteren overigens flinke spanning, nadat deze krant had gemeld dat er een voorlopig akkoord ligt over euthanasie en onderzoek met embryo’s. Vooral ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers was woedend dat het compromis over deze belangrijke hobbel in de formatie op straat was komen te liggen. De formatie gaat door, maar Segers wilde gisteravond na urenlang overleg niet zeggen dat hij de andere onderhandelaars weer vertrouwt.

Lees hier terug over het voorlopig akkoord in de kabinetsformatie over euthanasie en onderzoek met embryo's.

Een lees hier de reacties van de onderhandelaars over het uitgelekte nieuws terug.

Hoe goed is jouw kennis van het Wilhelmus? Test het hieronder: