Volledig scherm
Alexander Pechtold (D66) en Mark Rutte (VVD) komen aan op het Binnenhof voor de gesprekken met informateur Gerrit Zalm. © ANP

Winstbelasting bedrijven gaat omlaag bij nieuw kabinet

Bedrijven mogen zich verheugen op minder belasting. Het komende kabinet is van plan de tarieven in de vennootschapsbelasting stapsgewijs terug te schroeven. Die maatregel levert een lastenverlichting van 3 miljard euro op, bevestigen bronnen berichtgeving van RTL Nieuws.

Over de eerste 200.000 euro winst gaan ondernemers straks 16 in plaats van 20 procent belasting betalen. Voor de winst boven die drempel gaat het belastingtarief omlaag van 25 naar 21 procent. 

Vreemd vermogen

Tegelijkertijd met de verlaging van de tarieven in de vennootschapsbelasting willen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie de financiering van ondernemingen met vreemd vermogen fiscaal minder aantrekkelijk maken. Daarbij wordt ook de renteaftrekbeperking versoberd. De netto-lastenverlichting voor bedrijven zou door deze maatregelen uiteindelijk lager uitkomen dan 3 miljard euro.

Met lagere tarieven in de vennootschapsbelasting volgt Nederland een Europese trend. Zo gaat het Britse tarief de komende jaren in stappen omlaag naar 17 procent en biedt Ierland al jaren het aantrekkelijke tarief van 12,5 procent. Nederland hoopt zo concurrerend te blijven.

Twee miljoen banen

Ondernemersorganisaties pleiten al langer voor lagere winstbelasting, laat een woordvoerder van VNO-NCW weten, 'ter ondersteuning van het MKB en een goed vestigingsklimaat in Nederland voor internationale bedrijven.' 

In Nederland zijn twee miljoen banen te danken aan buitenlandse bedrijven, stelt VNO-NCW. De ondernemersclub wil het totaalpakket afwachten voor zij zich een compleet oordeel kan vormen van de kabinetsplannen.