Volledig scherm
Justitie-minister Grapperhaus liet onderzoek doen naar de onafhankelijkheid van het WODC. © ANP

WODC-top nam klokkenluider niet serieus: directeur vertrekt

De directeur van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatie Centrum (WODC) stapt op na een kritisch rapport over politieke bemoeienis met het onderzoekscentrum. De top van het WODC heeft de klachten van een klokkenluider niet voldoende serieus genomen. 

Eind vorig jaar onthulde Nieuwsuur dat het onderzoekscentrum in 2014 onder  druk van topambtenaren de conclusies in een drugsonderzoek aanpaste zodat het in het politieke straatje van de toenmalige liberale bewindsman Ivo Opstelten zou passen.  

Zo concludeerde het WODC in een onderzoek naar het coffeeshopbeleid dat het met de overlast van drugstoerisme wel meeviel, maar dat kwam het ministerie zo slecht uit dat de conclusies moesten worden aangepast: ,,Wij kunnen met wat we nu hebben niet instemmen'', stelde een topambtenaar van het ministerie van Justitie in een mail aan de WODC-onderzoekers. Het WODC hoort compleet onafhankelijk van de politiek te opereren. 

Een interne klokkenluider had al meermaals geklaagd over politieke manipulatie. Na deze onthullingen startte justitieminister Ferd Grapperhaus (CDA) een onderzoek. Dat is nu afgerond. De conclusie: zowel directeur Frans Leeuw als de secretaris-generaal hebben op de klachten van de klokkenluider onzorgvuldig gehandeld. 

'Misstand'
De commissie spreekt van een 'misstand' als het gaat om de afhandeling van een interne klacht en de bejegening van de klokkenluider. ,,De berichtgeving in het rapport geeft mij aanleiding om terug te treden'', schrijft WODC-directeur Frans Leeuw vanmiddag in een schriftelijke verklaring.