Volledig scherm
Martin van Rooijen © ANP

Woede over 'aflosboete' voor huizenbezitters

50Plus noemt het 'een regelrechte ramp' dat de nieuwe coalitie een belasting wil invoeren voor huizenbezitters die hun hypotheek hebben afgelost. ,,Deze straf op aflossen treft vooral ouderen'', zegt 50Plus-Kamerlid Martin van Rooijen.

Ingewijden bevestigen aan deze krant dat het nieuwe kabinet in stapjes de wet-Hillen wil afschaffen. Deze wet is ooit in het leven geroepen om mensen te stimuleren een huis te kopen en die ook af te lossen. Maar die wet is nu overbodig geworden, vinden de formerende partijen, omdat er geen aflossingsvrije hypotheken meer afgesloten mogen worden. De maatregel levert 1 miljard euro op.

Quote

Dit is te gek voor woorden

Martin van Rooijen, 50Plus-Kamerlid

Maar 50Plus wil dat het plan van tafel gaat. ,,Eerst mensen aansporen om vooral af te lossen en dan nu een boete op spaarzaamheid. Dat is te gek voor woorden. Vooral voor mensen die netjes al hun schulden hebben afgelost en van een klein pensioen moeten rondkomen. Zij worden nu gestraft voor het bezit van een eigen woning'', zegt Van Rooijen.

Pikant is dat hij als oud-CDA'er betrokken was bij de totstandkoming van de wet-Hillen. ,,Ik vind het bizar dat het CDA hier kennelijk mee instemt'', aldus de oud-staatssecretaris van Financiën.

Bezorgd

Ook de PvdA is bezorgd over de gevolgen van het nieuwe kabinetsbeleid. ,,Mensen met kleine pensioenen hebben hier last van", zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer, die benadrukt dat hij eerst alle plannen wil zien. ,,Ik ben benieuwd of er nog wat in het vat zit voor ouderen, want ik ben enorm bezorgd dat zij de rekening betalen. Ik vrees dat de inkomensverschillen zullen toenemen. Bedrijven en hoge inkomens zijn spekkoper met het onversneden rechtse beleid dat nu is uitgelekt."

De naamgever van de wet heeft begrip voor de critici. ,,Ik kan me goed voorstellen dat mensen er boos over zijn, maar ik wil er pas wat over zeggen als ik alle plannen heb gezien", zegt oud-CDA-minister Hans Hillen desgevraagd. Naar verwachting wordt het regeerakkoord dinsdag gepresenteerd.