Woensdag regeerakkoord, dit weten we al: leenstelsel verdwijnt, De Jonge niet door op Volksgezondheid
videoHet leenstelsel gaat de prullenbak in, rekeningrijden wordt na decennia gesteggel toch ingevoerd, en de kinderopvang wordt fors goedkoper en zelfs gratis voor mensen met een laag inkomen. Hugo de Jonge keert niet terug als minister van Volksgezondheid.
Dat melden bronnen rond de onderhandelingen aan deze nieuwssite. De coalitie mikt op een akkoord volgende week. Het spoorboekje is nu dat de fracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie zich dinsdag over het akkoord buigen. Woensdag is dan de presentatie, met donderdag of vrijdag een debat in de Tweede Kamer.
De coalitie van VVD, D66, CDA en CU wil vanaf 2024/2025 een nieuwe vorm van een studiebeurs invoeren, het controversiële leenstelsel wordt dan geschrapt, bevestigen diverse bronnen. Volgens betrokkenen is het niet eerder dan studiejaar 2024/2025 mogelijk om afscheid te nemen van het leenbeleid.
CDA, CU en later ook D66 keerden zich tegen het stelsel waardoor veel studenten met hoge schulden aan hun carrière beginnen. Wel zou er nog gediscussieerd worden over de precieze compensatieregeling voor studenten die de afgelopen jaren onder het huidige regime vielen. ,,Als je die voor iedereen en alle jaren moet compenseren wordt het erg prijzig”, zegt een goed ingevoerde bron. ,,Dus hier is nog een laatste ronde onderhandelingen over.”
De Jonge niet terug op Volksgezondheid: ‘Zorg gaat naar aan een andere partij’
Hugo de Jonge keert niet terug als CDA-minister van Volksgezondheid. Zelf gaf De Jonge aan ‘bereid en beschikbaar’ te zijn om door te gaan met de zorgportefeuille, maar het ministerie van Volksgezondheid krijgt geen CDA-bewindslieden, vertelt een bron: ,,Daar komt geen CDA-minister, dat is al een tijdje duidelijk.” Zo kan het komende dinsdag zomaar de laatste coronapersconferentie worden voor De Jonge.
Kinderopvang
Partijen zijn het ook eens over het afschaffen van de ingewikkelde kinderopvangtoeslag. In plaats daarvan komt er een andere financiering en wordt kinderopvang gratis voor lagere inkomens. Zij betalen nu nog een kleine eigen bijdrage. Ook wordt kinderopvang ‘vele malen goedkoper voor midden- en hogere middeninkomens’, stelt een ingewijde. Dat gebeurt in etappes, als in één keer de opvang praktisch gratis wordt, kunnen kinderdagverblijven de toestroom niet aan. ,,Het zal een paar jaar duren voordat het stelsels is aangepast. En de aanzuigende werking moet je in de smiezen houden.”
Rekeningrijden
De coalitie wil ook rekeningrijden invoeren, voor benzineauto's en elektrische voertuigen (waarvan de eigenaren nu geen wegenbelasting betalen). Wie meer rijdt, betaalt meer. Dit plan is al decennialang aangekondigd, begraven en weer gereanimeerd, maar nu moet het er toch echt van komen. De wetgeving hiervoor moet de komende kabinetsperiode afgerond zijn, zodat de regeling de periode daarna daadwerkelijk kan ingaan. Lang was vooral de VVD fel gekant tegen betalen per kilometer, maar in het verkiezingsprogramma zetten de liberalen de deur er al voor open.
Leraren basisonderwijs meer salaris
De leraren in het primair onderwijs gaan net zoveel verdienen als de collega's in het voortgezet onderwijs. De coalitie wil de huidige ‘loonkloof’ dichten.
Gisteravond laat waren de gesprekken nog niet afgerond, lieten onderhandelaars rond tien uur 's avonds weten. CDA-leider Wopke Hoekstra zei na afloop van urenlang overleg dat er na dit weekend weer wordt overlegd. ,,We gaan nog even lekker door”, aldus D66-leider Sigrid Kaag toen ze wegging. Gert-Jan Segers (ChristenUnie) zei dat de partijen maandagmorgen verder praten. ,,We naderen het einde.” Volgens informateur Wouter Koolmees gaat het overleg goed, maar ‘zijn we nog niet klaar’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10. -
Rekenkamer: Onzeker of miljard euro voor woningbouw tot meer huizen leidt
Het is onzeker of het extra geld dat het vorige kabinet beschikbaar stelde voor het versnellen van woningbouwplannen ook daadwerkelijk tot meer nieuwbouw heeft geleid. Volgens de Algemene Rekenkamer waren veel projecten ook zonder de 1 miljard euro ‘woningbouwimpuls’ van start gegaan. -
podcast
Oorlogstaal en het ‘populisme’ van Caroline van der Plas
De demonstratie van tienduizenden boeren in Stroe zette het grote stikstofdebat nog wat verder onder druk. Dat maakte meteen veel duidelijk: minister Christianne van der Wal houdt vast aan haar plannen, collega Henk Staghouwer leverde ‘broddelwerk’ af en in de Kamer is Caroline van der Plas het boeren-oppositielid numero 1. Maar gaat dat gepaard met populisme? -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.
-
PREMIUMAsielzoekers
Buschauffeur uit Ter Apel over jarenlange overlast: ‘Tien mannen bestormden mijn bus’
Buschauffeurs klagen al jarenlang over de onrust van asielzoekers op de buslijnen rond Ter Apel. Gisteren kwam staatssecretaris Eric van der Burg langs om te horen of de genomen maatregelen werken. Dirk Visser, buschauffeur bij Qbuzz, vond het een prettig gesprek. -
Kaag: ‘Zware druk van overheid op directie Schiphol om boel op orde te krijgen’
De overheid, voor bijna 70 procent aandeelhouder van Schiphol, oefent zware druk uit op de directie van de nationale luchthaven om de misstanden op het vliegveld een halt toe te roepen. Dat zei minister Kaag (Financiën) vanmiddag in de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Vliegen, boeren, bouwen: ineens lijkt er niets meer te kunnen
Minder vliegen vanaf Schiphol. Minder koeien in de wei. Woningbouwprojecten die jaren vertraging oplopen. Lang dachten we allerlei milieuregels te kunnen plooien. Nu wil het kabinet dat we er snel aan voldoen.