Volledig scherm
Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken (VVD). © ANP

'Zijlstra loog én interpreteerde uitspraken Poetin verkeerd'

Halbe Zijlstra loog niet alleen over een ontmoeting met Vladimir Poetin, hij heeft zijn bron ook nog eens verkeerd begrepen. Dat concludeert de Volkskrant op basis van e-mailverkeer met oud-Shell-topman Jeroen van der Veer, die de bron blijkt te zijn geweest en nu niet langer anoniem wil blijven.

Zijlstra maakte maandag excuses dat hij maandenlang heeft beweerd dat hij bij een ontmoeting met Poetin was in 2006. In werkelijkheid was dat Van der Veer en Zijlstra gebruikte diens verhaal, alsof hij er zelf bij was geweest.

Premier Rutte nam het maandag nog voor Zijlstra op, door te zeggen dat Zijlstra weliswaar gelogen heeft, maar 'dat de inhoud' van zijn verhaal 'staat'. In een e-mail aan De Volkskrant zegt Van der Veer echter dat Zijlstra diens verhaal heeft verkeerd heeft geïnterpreteerd.

Zijlstra zei dat hij had gehoord van de expansiedrift van Poetin, maar volgens Van der Veer maakte Poetin destijds een opmerking over Groot-Rusland die 'historisch bedoeld' was. Een 'interpretatie in agressieve zin' is 'niet aan mij noch mijn woordgebruik', schrijft Van der Veer. Hij herkent zich ook niet in een citaat over Kazachstan, dat Zijlstra aanhaalde. ,,Hoe ik de specifieke landen destijds aan Zijlstra heb verteld, herinner ik mij niet. Maar de term 'nice to have' is niet een zegswijze van mij.''

Zijlstra moet zich dinsdag in de Tweede Kamer in een debat verantwoorden voor zijn leugen.

Poll

Zijlstra kan niet aanblijven als minister na leugen over ontmoeting met Poetin

  • Eens (92%)
  • Oneens (8%)
5232 stemmen