Volledig scherm
Angela Merkel © AP

Zijlstra pleit voor lijmpoging bij Duitse coalitiebesprekingen

Nieuwe verkiezingen in Duitsland zijn het slechtst denkbare scenario. Dat zegt minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken), nu de formatieonderhandelingen bij de oosterburen zijn vastgelopen. Hij roept de partijen op opnieuw om tafel te gaan. 

Quote

Ze hebben pas één ronde gesprekken gehad. In Nederland hebben we er zeven maanden over gedaan

Halbe Zijlstra

Zijlstra noemt het spijtig dat de gesprekken tussen het CDU van bondskanselier Angela Merkel, de liberale FDP en de Groenen zijn vastgelopen, maar opnieuw naar de stembus gaan lijkt hem een slecht idee. ,,Ze hebben pas één ronde gesprekken gehad. In Nederland hebben we er zeven maanden over gedaan. Ik zou zeggen overnieuw nadenken en dan opnieuw praten in plaats van nieuwe verkiezingen.''

Van een bestuurlijke crisis voor Europa is geen sprake, maar de politieke impasse heeft volgens Zijlstra wel impact. 
Als Duitsland geen regering heeft 'staat de boel hier niet stil, maar gaat het wel een stuk langzamer', aldus de bewindsman. 

Minderheid

Het stuklopen van de onderhandelingen is een grote tegenvaller voor Merkel, die vooraf had laten weten dat de partijen er onderling uit moesten komen, omdat andere coalities vermoedelijk niet haalbaar zijn.

Wat overblijft is een minderheidsregering met de FDP of de Groenen of een coalitie met de sociaaldemocratische SDP van Martin Schulz. Die zei gisteren echter nog dat zijn partij niet gaat regeren. Nog een andere optie is het opnieuw uitschrijven van verkiezingen.

Bezoek

Het bezoek van premier Mark Rutte aan Merkel vandaag is afgelast vanwege het klappen van de coalitiebesprekingen. Er is nog geen nieuwe datum voor het werkbezoek geprikt.