Zijlstra: Waarschuwing MIVD over massavernietigingswapens is terecht

VideoMinister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken noemt het een 'terechte waarschuwing' dat Nederlandse technologie in massavernietigingswapens terecht kan komen. ,,Daar waar er dit soort gevaren zijn, wordt er ook ingegrepen'', aldus de minister voor aanvang van de ministerraad vanmorgen. 

Directeur van de militaire inlichtingendienst MIVD, generaal-majoor Onno Eichelsheim, waarschuwde onlangs dat ons land 'bijna een supermarkt' is voor landen die dit soort wapens ontwikkelen. Bedrijven zijn zich volgens hem vaak niet voldoende bewust van de risico's dat landen in Nederland aan materialen en kennis proberen te komen.

Het kabinet meldde deze week dat er aanwijzingen zijn dat Nederlandse technologie inderdaad is gebruikt in massavernietigingswapens of raketprogramma's van Iran, Pakistan en Syrië.

Volgens minister Zijlstra moet continu in de gaten worden gehouden of Nederlandse technologie niet wordt gebruikt in toepassingen die niet gewenst zijn. ,,Het is ook aan bedrijven om daar zelf over na te denken, maar soms gebeurt dit niet, daar zijn dan ook de inlichtingendiensten voor.''

Volledig scherm
Halbe Zijlstra