MC Slotervaart is donderdag faillissement verklaard
Volledig scherm
MC Slotervaart is donderdag faillissement verklaard © anp

Zilveren Kruis liet ziekenhuizen vallen op kwaliteit zorg

Het MC Slotervaart is failliet gegaan omdat zorgverzekeraar Zilveren Kruis meende dat de kwaliteit van zorg daar niet meer gegarandeerd kon worden. Dat heeft minister Bruno Bruins vernomen van Zilveren Kruis, liet hij vandaag weten aan de tweede Kamer.

Bruins: ,,De verbeterplannen waren niet overtuigend voor de zorgverzekeraar. Ondertussen stond de kwaliteit van zorg onder druk door achterstallig onderhoud, doordat leveranciers medicijnen en hulpmiddelen terughaalden en doordat ingehuurd personeel niet meer kwam opdagen.’’ 

De zorgverzekeraar zag volgens de bewindsman geen andere optie dan geen contract meer sluiten en geen noodkrediet te verstrekken. Dat was het einde. 

Quote

De verbeter­plan­nen waren niet overtui­gend voor de zorgverze­ke­raar

Minister Bruins

De zorginspectie en de Nederlandse Zorgautoriteit houden de zorgplicht van verzekeraars in de gaten. De afgelopen maanden stond het MC Slotervaart niet onder verscherpt toezicht van deze waakhonden, in tegenstelling tot de IJsselmeerziekenhuizen.

Onverwacht

Minister Bruins herhaalde tegen de Tweede Kamer dat hij pas vorige week vrijdag hoorde van het dreigende uitstel van betaling. ,,Dat er vervolgens zo snel ineens een faillissement wordt uitgesproken, had ik niet verwacht. Ik vond het toen belangrijk om een crisisteam op te richten, dat heb ik dan ook direct gedaan.’’

Vanuit de Kamer reageerden zowel coalitiepartijen als de oppositie verbijsterd op de gang van zaken rondom het bankroet van de ziekenhuizen. Vooral de eerdere opmerking van de bewindsman dat het slechts gaat om ‘een stapel stenen’, leverde hem verwijten op. PVV’er Agema maakte Bruins uit voor ‘koelkast’.

Woensdagochtend zal de Tweede Kamer verder praten met de minister over de gevolgen van het faillissement.