Zo wil kabinet koopkrachtdreun verzachten: lagere accijns benzine, btw op energie omlaag
Het kabinet trekt de portemonnee om de dalende koopkracht van Nederlanders te verzachten. Zo is het plan de accijns op brandstof omlaag te brengen. Daarnaast gaat de btw op energie flink naar beneden. Ook komt er direct extra geld beschikbaar voor mensen met het laagste inkomen.
Verder wordt nog gekeken of slecht geïsoleerde woningen kunnen worden aangepakt. Daarvoor zijn al regelingen, maar daar gaat mogelijk de turbo op. Bewoners krijgen dan bijvoorbeeld een klusbedrijf over de vloer, of een voucher om zelf isolerende maatregelen te bekostigen, zo is het idee.
Met het pakket aan maatregelen hoopt het kabinet ook de middeninkomens iets tegemoet te komen, al ligt de prioriteit bij de laagste inkomensgroep.
Voor hen is al een wet in de maak die regelt dat zo’n 800.000 huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum circa 200 euro ontvangen om hen te helpen bij het betalen van de energierekening. Dat bedrag wordt opgehoogd naar minimaal 400 euro.
De verlaging van de accijnzen en de btw-ingreep zouden per 1 juli in kunnen gaan. Dat is de eerste haalbare datum om in een lopend begrotingsjaar nog aan fiscale knoppen te kunnen draaien.
Btw op energie omlaag
De btw op de energierekening willen coalitiepartijen verlagen van 21 procent nu, naar het lage tarief van 9 procent. Helemaal naar 0 procent zou ook nog kunnen, maar wordt minder waarschijnlijk geacht, omdat dit erg duur is.
De verlaging van de accijns is ook al een kostbare exercitie. Nu staat die voor benzine nog op bijna 0,83 euro per liter en bij diesel op bijna 0,53 euro. De verlaging van iedere cent op benzine kost 42 miljoen euro op jaarbasis, bij diesel is dat per cent verlaging 57 miljoen euro. Hoeveel minder accijns er precies geheven zou moeten worden, is nog niet duidelijk. Al wijst een betrokkene erop dat het eerder om 0,20 dan 0,40 euro gaat.
Met de hele operatie gaat volgens een ingewijde vermoedelijk zo’n 2 tot 4 miljard euro gepaard. ,,Het gaat om grote bedragen”, zegt een ander.
Een deel van de maatregelen kan volgens regeringspartijen worden betaald uit de hogere inkomsten die de staat heeft door de hoge gasprijs uit Groningse en kleinere gasvelden. Voor het overige zou het kabinet de staatsschuld iets kunnen laten oplopen, mocht dat nodig zijn.
Het kabinet kondigde woensdag al aan dit jaar in ieder geval nog iets te doen aan de koopkracht van de laagste inkomens. Die lijden ook het meest onder de hoge energieprijzen, omdat zij relatief meer van hun inkomen aan de energienota kwijt zijn. Ook zijn hun woningen dikwijls slechter geïsoleerd.
Met lagere accijnzen en een lagere btw op energie, zit er ook iets in voor de middeninkomens, zo is het idee.
Het kabinet had aan de dalende koopkracht al een kopzorg door de hoge inflatie en torenhoge energieprijzen, maar de inval in Rusland heeft de koopkrachtdreun nog harder gemaakt. Het Centraal Planbureau becijferde deze week dat in het slechtste scenario de koopkracht met 3,4 procent gaat dalen voor Nederlanders. De doorsnee koopkracht daalt waarschijnlijk met 2,7 procent, is de voorspelling. Dat zou de grootste koopkrachtdaling zijn in 40 jaar.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Russische inval hakt in op portemonnee van Nederlanders: ‘Kunnen niet iedereen compenseren’
Het werd gevreesd, toen gevoeld en is nu met cijfers bevestigd: de hoge energieprijs en de Russische inval hakken in op de portemonnee van Nederlanders. Het kabinet knutselt aan een menu van oplossingen, maar een wonderpil is er niet. -
met podcast
Strafzaak Haagse corruptieaffaire van start: De Mos en co opereerden ‘op slinkse wijze’, stelt het OM
In de rechtbank van Rotterdam start maandag de strafzaak tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos en zeven medeverdachten. Ze worden beticht van corruptie en omkoping. Wat kunnen we verwachten? Vier vragen.
-
financiële crisis
Bevriende penningmeesters Jonge Socialisten staken mogelijk ruim een ton in eigen zak: aangifte dreigt
De Jonge Socialisten (JS), de jongerenafdeling van de PvdA, staat op de rand van de financiële afgrond door wanbeheer van twee bevriende penningmeesters. Inmiddels heeft partijvoorzitter Esther Mirjam Sent ingegrepen: de jongerenorganisatie is onder curatele gesteld en de PvdA heeft een deel van de schulden op zich genomen. -
-
-
PREMIUM
Werkstraf voor schietschijfactie met Rutte, Kaag en De Jonge als doelwit: ‘Dit is kwaadaardig’
Het was een welbewuste, kwaadaardige, schadelijke en onaanvaardbare actie. Met die woorden veroordeelde een politierechter in Den Haag vandaag een man en een vrouw voor de ernstige bedreiging van drie bewindslieden. Een van de verdachten is de Zwolse actievoerder Eline van ’t N. die eerder is veroordeeld voor het fakkelincident bij de voordeur van het woonhuis van minister Sigrid Kaag. -
reacties met video
Politiek trekt zich kloof tussen stad en platteland aan: ‘Er is veel meer dat ons verbindt dan ons scheidt’
Het kabinet wil ‘alles op alles’ zetten om de gevoelde kloof tussen het platteland en de (Rand)stad kleiner te maken, zegt stikstofminister Christianne van der Wal. Daarmee reageert ze op het onderzoek van deze krant en agrarisch weekblad Nieuwe Oogst, waaruit blijkt dat een meerderheid van de Nederlanders die gevoelsmatige afstand ervaart.
244 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMarsono Somiro
Marc Fiers
Kas Van Dam
G.J. Juijn
Esther Lurkin