Zo wil kabinet koopkrachtdreun verzachten: lagere accijns benzine, btw op energie omlaag
Het kabinet trekt de portemonnee om de dalende koopkracht van Nederlanders te verzachten. Zo is het plan de accijns op brandstof omlaag te brengen. Daarnaast gaat de btw op energie flink naar beneden. Ook komt er direct extra geld beschikbaar voor mensen met het laagste inkomen.
Verder wordt nog gekeken of slecht geïsoleerde woningen kunnen worden aangepakt. Daarvoor zijn al regelingen, maar daar gaat mogelijk de turbo op. Bewoners krijgen dan bijvoorbeeld een klusbedrijf over de vloer, of een voucher om zelf isolerende maatregelen te bekostigen, zo is het idee.
Met het pakket aan maatregelen hoopt het kabinet ook de middeninkomens iets tegemoet te komen, al ligt de prioriteit bij de laagste inkomensgroep.
Voor hen is al een wet in de maak die regelt dat zo’n 800.000 huishoudens met een inkomen op of net boven het sociaal minimum circa 200 euro ontvangen om hen te helpen bij het betalen van de energierekening. Dat bedrag wordt opgehoogd naar minimaal 400 euro.
De verlaging van de accijnzen en de btw-ingreep zouden per 1 juli in kunnen gaan. Dat is de eerste haalbare datum om in een lopend begrotingsjaar nog aan fiscale knoppen te kunnen draaien.
Btw op energie omlaag
De btw op de energierekening willen coalitiepartijen verlagen van 21 procent nu, naar het lage tarief van 9 procent. Helemaal naar 0 procent zou ook nog kunnen, maar wordt minder waarschijnlijk geacht, omdat dit erg duur is.
De verlaging van de accijns is ook al een kostbare exercitie. Nu staat die voor benzine nog op bijna 0,83 euro per liter en bij diesel op bijna 0,53 euro. De verlaging van iedere cent op benzine kost 42 miljoen euro op jaarbasis, bij diesel is dat per cent verlaging 57 miljoen euro. Hoeveel minder accijns er precies geheven zou moeten worden, is nog niet duidelijk. Al wijst een betrokkene erop dat het eerder om 0,20 dan 0,40 euro gaat.
Met de hele operatie gaat volgens een ingewijde vermoedelijk zo’n 2 tot 4 miljard euro gepaard. ,,Het gaat om grote bedragen”, zegt een ander.
Een deel van de maatregelen kan volgens regeringspartijen worden betaald uit de hogere inkomsten die de staat heeft door de hoge gasprijs uit Groningse en kleinere gasvelden. Voor het overige zou het kabinet de staatsschuld iets kunnen laten oplopen, mocht dat nodig zijn.
Het kabinet kondigde woensdag al aan dit jaar in ieder geval nog iets te doen aan de koopkracht van de laagste inkomens. Die lijden ook het meest onder de hoge energieprijzen, omdat zij relatief meer van hun inkomen aan de energienota kwijt zijn. Ook zijn hun woningen dikwijls slechter geïsoleerd.
Met lagere accijnzen en een lagere btw op energie, zit er ook iets in voor de middeninkomens, zo is het idee.
Het kabinet had aan de dalende koopkracht al een kopzorg door de hoge inflatie en torenhoge energieprijzen, maar de inval in Rusland heeft de koopkrachtdreun nog harder gemaakt. Het Centraal Planbureau becijferde deze week dat in het slechtste scenario de koopkracht met 3,4 procent gaat dalen voor Nederlanders. De doorsnee koopkracht daalt waarschijnlijk met 2,7 procent, is de voorspelling. Dat zou de grootste koopkrachtdaling zijn in 40 jaar.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Boeren gaan niet in op Remkes’ uitnodiging: ‘Als doelen vaststaan, waar moeten we dan over praten?’
Stikstofmediator Johan Remkes stelt dat er ‘geen taboes’ zijn, maar toch dreigt er een lege gesprekstafel nu agrariërs de bemiddelingspoging boycotten en blijven actievoeren. Hoe komt het land uit de impasse? -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
Kabinet passeert gemeente en geeft vergunning voor asielopvang in hotel
-
PREMIUM
Mestprobleem kan gasvoorraad nog verder verkleinen
Het toch al schaarse gas waarmee Nederland de winter door hoopt te komen, dreigt te worden benut voor kunstmest.
-
PREMIUMUpdate
Coalitie hekelt bemoeienis van Financiën met stikstofaanpak: 'Hoe verzin je het?’
VVD en CDA vinden dat het ministerie van Financiën zich buiten de discussie over de stikstofaanpak had moeten houden, omdat er al een afspraak lag in het regeerakkoord. Het goedkopere plan dat Financiën aandroeg heeft voor onnodige verwarring gezorgd, menen zij. -
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
PREMIUM
Russische inval hakt in op portemonnee van Nederlanders: ‘Kunnen niet iedereen compenseren’
Het werd gevreesd, toen gevoeld en is nu met cijfers bevestigd: de hoge energieprijs en de Russische inval hakken in op de portemonnee van Nederlanders. Het kabinet knutselt aan een menu van oplossingen, maar een wonderpil is er niet.
246 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMartin Geuzinge
Marc Fiers
Kas Van Dam
G.J. Juijn
Lurkin