Zoekgeraakte Nederlandse wapenzending: ‘Had ambassade in wespennest Libië niet geopend’
De Tweede Kamer moet beter worden ingelicht over buitenlandse incidenten waarbij Nederland een rol speelt, zoals de geheime wapenzending die eind 2017 in Libische handen viel. ,,Waarom is ons dat toen niet verteld?”, zegt SP-Kamerlid Sadet Karabulut in reactie op de onthulling van deze site. Zij pleit voor een betere informatievoorziening aan de Kamer.
Ook in eerdere kwesties, zoals de burgerslachtoffers die vielen bij een Nederlandse aanval op Hawija, Irak, en de Nederlandse hulpgoederen voor Syrische opstandelingen die in verkeerde handen kwamen, kreeg de Kamer niet als vanzelf alle stukken. ,,Dat moet open en transparant.”
Wespennest
Karabulut, die over de Libische kwestie Kamervragen gaat stellen, vraagt zich af of het wel verstandig was om een ambassadekantoor in Libië te openen. Tussen 2014 en 2017 was de Nederlandse ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli gesloten en liepen de diplomatieke banden via Tunesië, omdat er in Libië sinds 2011 een oorlog woedt. ,,Moesten we wel een ambassade heropenen in dat wespennest?”
Vanwege de onveilige situatie in het land worden de Nederlandse diplomaten in Tripoli bewaakt door militairen van de Brigade Bijzondere Beveiligingsopdrachten (BSB), een eenheid van de Koninklijke Marechaussee. Die eenheid beveiligt vaker diplomaten in landen waar de veiligheidssituatie te wensen overlaat. Om te zorgen dat de beveiligers over wapens beschikte, stuurde het ministerie van Buitenlandse Zaken handvuurwapens, munitie en communicatieapparatuur per container naar Tripoli. Maar de pallet met die spullen bleek bij het ophalen leeg.
Wapengekletter
D66-Kamerlid Salima Belhaj, die benadrukt dat de inzet van de BSB onder Defensieminister Ank Bijleveld valt, wil weten of een dergelijke wapenzending de normale gang van zaken is in dergelijke gevallen. ,,Het is wel zuur dat in al het wapengekletter in Libië ook nog eens Nederlandse wapens in handen van milities zouden zijn gevallen.” Ook wil Belhaj weten welke lessen Buitenlandse Zaken uit het incident heeft getrokken.
,,Achteraf bezien was het wellicht beter geweest om toestemming te regelen dat de beveiligers hun eigen wapens mee het land in hadden kunnen nemen”, zegt GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik. Toch vindt hij dat het ministerie ‘weinig te verwijten’ valt. ,,De levering was goed voorbereid en noodzakelijk om Nederlandse diplomaten te kunnen beschermen. Het risico op mislukking is in het machtsvacuüm waarin Libië – tot op de dag van vandaag – in verkeert, altijd aanwezig.”
Ook Karabulut erkent dat de levering ‘netjes via de officiële weg’ lijkt te zijn verstuurd. Er geldt een wapenembargo voor Libië, waardoor de zending werd aangemeld bij de Verenigde Naties. De VN werd ook geïnformeerd toen de pallet leeg bleek. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken kwam ‘het grootste deel’ van de spullen uit de container ‘na een paar maanden’ weer in Nederlandse handen. Het is onbekend of de vuurwapens van het merk Glock daar ook bij horen.
Lokale stammen
,,Het ministerie zegt dat het vermiste materiaal geen invloed had op de veiligheid, maar hoe kunnen ze dat nou zo stellig zeggen?”, vraagt het SP-Kamerlid zich af. In Libië vechten milities en regeringstroepen al jaren tegen elkaar. Nederland erkent de regering van Fayez al-Sarraj in Tripoli. Hij heeft niet de macht over andere delen van het land, waar lokale stammen de dienst uitmaken.
Het is overigens niet uit te sluiten dat de Kamer wél op de hoogte is gesteld van het incident met de container in Tripoli. In 2018 stuurden stuurden ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) twee keer, in mei en oktober, een vertrouwelijke brief naar de Tweede Kamer met als onderwerp ‘Libië’. Op 18 oktober 2018 werd de brief van begin oktober door de Kamercommissie die over Buitenlandse Zaken ‘voor kennisgeving aangenomen’. Het is niet bekend of die brieven betrekking hadden op het zoekgeraakte wapentuig; Kamerleden doen er daarover het zwijgen toe.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Podcast Politiek Dichtbij
20 jaar na Fortuyn: ‘We wisten gewoon niet hoe wij met Pim om moesten gaan’
Op 6 mei 2002 veranderde de Nederlandse politiek voorgoed door de moord op Pim Fortuyn. Wat gebeurde er in aanloop naar dat moment, hoe verwerd het LPF tot een ‘circus’ en wat betekent Fortuyn vandaag de dag nog? -
met Video73
Hoekstra over Poetin-speech: ‘Fabeltjes om Russen bos in te sturen’
Vladimir Poetin stuurt zijn ‘bevolking het bos in’ met ‘fabeltjes’ om de oorlog in Oekraïne te rechtvaardigen. Dat heeft minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) gezegd, na de speech van de Russische president vanochtend. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen. -
Door burgeroorlog verscheurd Libië straks half Russisch, half Turks?
Het conflict in Libië heeft weer een nieuwe wending genomen. De oprukkende generaal Khalifa Haftar verloor de laatste dagen plots veel terrein, ondanks hulp van Russische vliegtuigen en huurlingen. Een stand van zaken.
-
Ongemak over donorconceptie van je kind? ‘Leg uit dat iedereen erbij hoort, ook de donor’
Ouders die een kind krijgen met hulp van een spermadonor kampen met psychosociale problemen wanneer zij onvoldoende steun en begeleiding krijgen als het kind er eenmaal is. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC. Heterostellen, lesbische stellen en alleenstaande moeders lopen in de opvoeding regelmatig tegen dingen aan waarbij ze professionele hulp en contact met lotgenoten missen. -
Denk en PVV laaiend over geheime rapportages NCTV
De fractievoorzitters van Denk en PVV zijn laaiend over een reeks geheime rapportages van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Daarin worden Denk en de PVV als polariserende politieke partijen gekwalificeerd. Partijleiders Farid Azarkan (Denk) en Geert Wilders (PVV) vinden het kwalijk, gevaarlijk en onacceptabel dat ze op deze manier worden weggezet. -
PREMIUM43
De vrouw die verloor van Pim Fortuyn: ‘Nederlaag waar ik nog steeds last van heb’
Ze was de leider van de Rotterdamse PvdA, die in 2002 genadeloos werd verslagen door Pim Fortuyn en zijn Leefbaar Rotterdam. Voor het eerst blikt Els Kuijper (73) uitgebreid terug. ,,Het is een nederlaag waar ik nog steeds last van heb.”