Volledig scherm
Jan Zoetelief © Paul Rapp

Zoetelief trekt zich terug als kandidaat-voorzitter 50Plus

Voormalig partijvoorzitter Jan Zoetelief (61) van 50Plus is niet langer kandidaat om wederom de voorzittershamer op zich te nemen bij de ouderenpartij. 

,,Dag op dag verschijnen er berichten vol met vunzigheid en vuiligheid over mij, en dat neemt alleen maar toe", verklaart Zoetelief zijn besluit. ,,Het is allemaal zo op de man en dat voor onbetaald vrijwilligerswerk. En: ,,Ik ben realist, als mijn aanwezigheid de partij schade toebrengt, heb ik wel wat beters te doen met mijn leven." 

Recent stapte nog bijna het hele bestuur - inclusief Zoetelief - op na interne ruzies over de gang van zaken bij 50Plus. Andere hoofdbestuursleden hekelden het autocratische, eigenzinnige beleid van het dagelijks bestuur onder leiding van voorzitter Zoetelief. Die zei zelf recent in een interview met De Gelderlander dat de sfeer bij 50Plus om te snijden is.  

Opmerkelijk

De timing van Zoetelief is opmerkelijk, omdat hij - ondanks alle eerdere perikelen en zijn aanvankelijke vasthoudendheid - nu minder dan een week voor de ledenvergadering van 50Plus zijn kandidatuur aan de wilgen hangt.

In een brief legt Zoetelief aan de enige overgebleven hoofdbestuurder bij 50Plus, Hylke ten Cate, uit: ,,In plaats van debat over de verschillen van mening stel ik vast dat op dit moment de strijd zich vooral toespitst op de personen; poppetjes in plaats van de inhoud. En dat op een wijze waar de honden geen brood van lusten. Dat betreur ik tot in het diepst van mijn vezels."

De kans is groot dat een andere voorkeurskandidaat van de selectiecommissie, voormalig onderwijsbestuurder en oud-politicus Geert Dales, nu voorzitter van 50Plus wordt. Al zijn er ook twee andere, onbekende kandidaten: Alfons Leerkes uit Wilnis en Nico de Vos uit Den Helder.    

De leden van 50Plus beslissen zaterdag over de benoeming van het nieuwe hoofdbestuur, inclusief de voorzitter.