Volledig scherm
Staatssecretaris Menno Snel van Financiën (D66) en Premier Mark Rutte tijdens het debat vanavond © ANP

'Zolang de inspecteur de wet volgt, is er geen cadeautje te geven'

DividendbelastingMinister-president Mark Rutte is gisteravond wederom hard aangevallen op zijn weigering openheid te verschaffen over een ‘belastingdeal’ met Shell. Oppositiepartijen vinden dat de premier een ‘rookgordijn’ creëert en aan ‘vriendjespolitiek’ doet.

De Kamer werd eerder op de dag achter gesloten deuren bijgepraat over afspraken die oliebedrijf Shell eerder met de Belastingdienst maakte. Die zorgden ervoor dat de schatkist de afgelopen jaren 7 miljard euro aan dividendbelasting misliep, onthulde Trouw vorige week.

Volgens SP-leider Lilian Marijnissen is sprake van ‘explosieve informatie’ en een ‘stinkende deal’, maar mag zij met de kennis niet naar buiten treden. Een poging om Rutte alsnog via een stemming tot openheid te dwingen liep op niets uit. Volgens Rutte overtreedt de Staat de wet als zij informatie deelt over individuele belastingplichtigen. De vier coalitiepartijen, aangevuld met de SGP, stemden vervolgens tegen de poging tot openbaarheid.

Kijk hier naar de analyse van politiek verslaggever Joost Vullings:PvdA-voorman Lodewijk Asscher verwijt Rutte mist te creëren om Shell ‘in bescherming’ te nemen. Volgens hem is er bij de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting zelfs sprake van een patroon: ,,Steeds weer komt informatie haperend naar buiten of blijkt onzorgvuldig, onjuist of gebrekkig”, aldus Asscher.

Motie van wantrouwen

Quote

Wegwezen, we hoeven u niet meer te zien

Geert Wilders, PVV

Jesse Klaver (GroenLinks) en Geert Wilders (PVV) vinden dat Rutte de suggestie wekt dat hij aan ‘vriendjespolitiek’ doet. Wilders greep het debat aan om (wederom) het vertrouwen in de premier op te zeggen: ,,Wegwezen, we hoeven u niet meer te zien”, zei de PVV-leider nog voor Rutte had kunnen antwoorden. De motie van wantrouwen die Wilders vervolgens indiende werd met 104 stemmen tegen en 37 stemmen voor verworpen. De SP stemde anders dan PvdA en GroenLinks voor de motie.

Marianne Thieme hekelt het schimmenspel. Volgens haar is het tijd voor radicale openheid. Het belang van democratische controle weegt volgens haar zwaarder dan het belang van Shell.

Volgens de wet

Staatssecretaris Menno Snel van Financiën benadrukte dat de Belastingdienst binnen de wet handelt als het gaat om afspraken met bedrijven. ,,Zolang de inspecteur de wet volgt is er geen cadeautje gegeven.” Belastingkortingen of staatssteun zijn volgens hem niet mogelijk, politieke inmenging evenmin. PVV-leider Geert Wilders diende een motie van wantrouwen in, en kreeg daarin de SP mee.

Jaïr van Jinek peilde op het Binnenhof de stemming onder de politici voor het debat:

Lees alle ontwikkelingen hieronder terug in ons blog.