Zorgverleners vrezen einde vrije artsenkeuze door nieuwe zorgwet
Het kabinet komt opnieuw met een voorstel dat feitelijk een afschaffing van de vrije artsenkeuze betekent, beweert een groep zorgverleners in een brandbrief aan de Raad van State. Het kabinetsplan biedt de optie om zorgverzekeraars een maximum op te leggen als zij zorg vergoeden van een aanbieder waarmee ze geen deal hebben.
Delen per e-mail
Mogelijk straks vergoeding niet-gecontracteerde zorg die lager ligt dan bepaald door Hoge Raad
Iedere verzekerde heeft nu een vrije keuze naar welke zorgverlener hij gaat; afhankelijk van de polis betaalt de verzekeraar de zorg bij de keuze voor een niet-gecontracteerde zorgaanbieder volledig of gedeeltelijk. In dat laatste geval mag de hoogte van de vergoeding mensen niet hinderen bij een keuze voor niet-gecontracteerde zorg. Daarvan is volgens de Hoge Raad geen sprake als de zorgverzekeraar 75 tot 80 procent van het gemiddelde tarief vergoedt.
Vooral in de geestelijke gezondheidszorg en de wijkverpleging maken de laatste jaren steeds meer mensen gebruik van een zorgverlener waarmee de verzekeraar geen deal heeft. Dat steekt het kabinet. Want recent bleek bij de wijkverpleging dat bij zorg zonder deal met de verzekeraar in 2018 het aantal verleende uren hulp per cliënt per maand 2,7 keer zo hoog lag als bij gecontracteerde zorg. En de kosten pakten ongeveer twee keer zo hoog uit als normaal.
Ontwikkeling keren
Het ministerie van Volksgezondheid spreekt de voorkeur uit voor een variant waarbij de vergoeding een percentage (75 procent of minder) is van de gemiddelde gecontracteerde prijs
Om die ontwikkeling te keren, lag er de afgelopen maanden een wetsvoorstel bij het adviesorgaan Raad van State. Daarin staat dat - mocht de trend van steeds meer niet-gecontracteerd zorggebruik doorzetten - de vergoeding van zorg zonder deal ‘in bepaalde (deel)sectoren’ kan worden gemaximeerd. Zorgverzekeraars en eerdere uitspraken van rechters spelen dan niet langer een rol bij de hoogte van de vergoeding.
Volgens de Stichting Handhaving Vrije Artsenkeuze (SHVA), die zegt te spreken namens ruim 5000 medische zorgverleners, zet het plan de bijl aan de wortel van de vrije artsenkeuze. De club schrijft aan de Raad van State: ,,Door dit wetsvoorstel goed te keuren, geeft u de zorgverzekeraars de macht om de tarieven van niet-gecontracteerde zorgverleners tot bijvoorbeeld 50 procent te verlagen.”
Het gevolg volgens de SHVA: patiënten krijgen een gepeperde rekening voor hun kiezen en maken voortaan geen gebruik meer van aanbieders zonder contract met de verzekeraar. ,,Voor meer dan 250 aanbieders in ons land betekent dit einde oefening.” Ook zouden de wachtlijsten verder toenemen.
De Stichting verwijst naar eind 2014, toen er een politieke crisis ontstond over de vrije artsenkeuze. De Eerste Kamer weigerde destijds een voorstel van toenmalig zorgminister Schippers (VVD) te aanvaarden waardoor de vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg in de toekomst nul euro mocht zijn.
Niet kostendekkend
Maar daar lijkt hier geen sprake van. In een presentatie over het concept-voorstel, die deze krant bezit, spreekt het ministerie van Volksgezondheid de voorkeur uit voor een variant waarbij ‘de vergoeding een percentage (75 procent of minder) is van de gemiddelde gecontracteerde prijs per zorgverzekeraar’. Al wordt toegegeven dat de beoogde vergoeding ‘niet kostendekkend’ zal zijn. Een deel van de rekening komt bij de verzekerde te liggen.
Een zegsman van de Raad van State laat weten dat het wetsvoorstel net is teruggestuurd naar het departement met een nog vertrouwelijk advies. Het oordeel wordt openbaar bij publicatie van het kabinetsplan dat vóór het einde van dit jaar naar de Tweede Kamer gaat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
Breuk bij Forum voor Democratie in Brabant
Forum voor Democratie in Brabant is uiteen gevallen. Drie Statenleden splitsen zich af en gaan onder een andere naam verder. De Brabantse coalitie is, volgens hen althans, niet in gevaar. De nieuwe Brabantse JA21-fractie spreekt haar steun uit om zo de meerderheid te behouden. -
Avondklok na Catshuisoverleg stapje dichterbij
Een avondklok in Nederland als nieuw pressiemiddel tegen het coronavirus wordt langzaam waarschijnlijker, zo stellen ingewijden na het Catshuisoverleg van zondag.
-
Duivesteijn: dankzij vrije artskeuze leef ik nog
Adri Duivesteijn heeft tegen de nieuwe zorgwet gestemd vanwege zijn eigen ervaringen met het zorgstelsel. De PvdA-senator zegt dat in een interview met de Volkskrant. -
PREMIUM
Val kabinet geeft Pieter Omtzigt geen voldoening: ‘De staat functioneert niet meer’
Pieter Omtzigt is een hoofdrolspeler in het blootleggen van de toeslagenaffaire. Maar voldoening geeft het opstappen van kabinet-Rutte III het CDA-Kamerlid niet. „Ik wil dat er ook echt een keer iets verandert in de manier van politiek bedrijven.” -
Update Kabinet wil zorgwet er met truc doorheen jagen
Het kabinet zal de dinsdag gesneuvelde zorgwet opnieuw indienen in het parlement. Mocht die dan weer de eindstreep niet halen, dan wil het desnoods met een truc ervoor zorgen dat de afspraken die het eerder met de zorgsector maakte toch worden uitgevoerd.