Zoveel zal de zorgpremie volgens het kabinet stijgen
PrinsjesdagDe zorgpremie gaat volgend jaar licht omhoog, met zo’n drie euro per maand. Op jaarbasis gaat een basisverzekering bijna vier tientjes extra kosten. Dat wordt met Prinsjesdag bekendgemaakt, melden Haagse bronnen.
Delen per e-mail
Het kabinet rekent voor 2020 met een gemiddelde basispremie van 1421 euro, 37 euro meer dan de huidige premie (1384 euro). Deze premie, die pas over anderhalve week officieel bekend wordt, is een richtlijn voor zorgverzekeraars. Zij bepalen in het najaar zelf hun concurrerende tarieven; die zullen waarschijnlijk nog lager uitpakken.
De zorgpremie stijgt iets doordat, vanwege de goede economie, lonen en prijzen in de zorg oplopen. De zorgkosten zijn ook hoger door extra zorg vanwege de vergrijzing, betere behandelingen en omdat medische hulpmiddelen of medicijnen aan het basispakket zijn toegevoegd.
Zorgakkoorden
Het kabinet rekent voor 2020 met een gemiddelde basispremie van 1421 euro
Daarentegen blijft de toename volgens bronnen zeer beperkt doordat akkoorden met de belangrijkste sectoren in de zorg zijn gesloten om de stijging van het aantal behandelingen flink in te dammen. Die deal levert volgend jaar een besparing op van 1,2 miljard euro.
Verder zijn de prijzen van geneesmiddelen binnen de perken gebleven, door het beleid om goedkopere medicijnen met voorrang te verstrekken. Daarnaast heeft minister Bruins (Medische Zorg) de prijs van nieuwe, peperdure middelen omlaag gekregen via onderhandelingen met fabrikanten. De totale besparing is op dit vlak ongeveer 400 miljoen euro.
Het ministerie van Volksgezondheid wil de gelekte cijfers tot Prinsjesdag niet bevestigen.
Eigen risico gelijk
De huidige coalitie (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) heeft al eerder afgesproken dat het verplichte eigen risico deze regeerperiode gelijk blijft. Iedereen betaalt ook in 2020 standaard 385 euro voor basiszorg. De premie kan overigens dalen als mensen vrijwillig het eigen risico verhogen tot maximaal 885 euro.
De zorgtoeslag, een compensatie voor de zorgkosten van mensen met lagere inkomens, is gekoppeld aan de premie. De verwachting is volgens ingewijden zelfs dat de zorgtoeslag volgend jaar harder zal oplopen dan de premie, wat voor deze groep een koopkrachtstijging betekent.
Verder lezen na de foto
Verzekeraars voorzichtig
Verzekeraars reageren voorzichtig, maar zijn niet verbaasd over de gestegen premie. ,,De door het kabinet gebruikte rekenpremie is afgelopen jaren steeds omhoog gegaan”, zegt Aad de Groot, directeur van DSW. ,,Met de huidige loonstijgingen ligt een toename voor volgend jaar voor de hand. Zestig procent van de zorgkosten zit in de medewerkerssalarissen. Als die dus stijgen, stijgt de premie mee.”
Tegelijk is er veel rond de premie onduidelijk, stelt de topman van DSW, dat traditiegetrouw de week na Prinsjesdag altijd als eerste met de premie naar buiten komt. ,,Zoveel elementen spelen mee, deze stijging zegt op zichzelf niet zoveel. Pas na Prinsjesdag kennen we de daadwerkelijke budgetten en kunnen we aan het rekenen.”
Ook Zilveren Kruis houdt slagen om de arm. ,,Wij zijn net pas begonnen te kijken naar de premies voor volgend jaar”, zegt Christine Rompa. ,,We hadden geen daling verwacht, maar de uiteindelijke premie hangt er ook van af of het kabinet nog met pakketmaatregelen komt. Dat weten we nu niet. Ook de onderhandelingen over dure medicijnen spelen mee. We weten daar nog veel niet over.”
Kortingen
Zelf komt Zilveren Kruis pas in november met de premie. ,,We willen eerst de ziekenhuisdeclaraties tot en met september binnen hebben. Dan hebben we pas een goed beeld.” Hetzelfde zeggen zorgverzekeraars Menzis en VGZ.
Peter Ruys, directeur van online zorgvergelijker Zorgkiezer, wijst er op dat een stijgende premie weinig zegt over de uiteindelijke basispremies die verzekeraars dit najaar bekendmaken. ,,Afgelopen jaren zat het kabinet er negen op de tien keer faliekant naast.” Zelf noemt hij de stijging van 37 euro beperkt. ,,Maar het ligt wel in de lijn der verwachting, nu is afgesproken dat de curatieve zorg maximaal 1 procent duurder mag worden.”
Van invloed zijn ook nog de afspraken over de collectiviteitskortingen. Mogen verzekeraars nu nog maximaal 10 procent korting op de basispolis geven, volgend jaar is dat hoogstens vijf procent. ,,Dat betekent dat de brutopremie iets omlaag zal gaan, want verzekeraars stellen die nu hoger in om vervolgens korting daarop te geven.”
Al met al zou alles bijelkaar genomen de premie gelijk kunnen blijven of licht omhoog gaan, denkt Ruys van Zorgkiezer.
Zorgpremie basispakket (gemiddeld in euro‘s):
2020: 1421* (schatting Kabinet)
2019: 1384
2018: 1308
2017: 1286
2016: 1201
2015: 1158
Reacties oppositie
Hoe voorzichtig zorgverzekeraars zijn, zo uitgesproken kritisch reageren Kamerleden van de oppositie op de gelekte zorgpremie. ,,Wij kunnen makkelijk praten over een verhoging van een paar tientjes op jaarbasis, maar voor veel mensen is dit weer een extra kostenpost”, zegt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet. ,,We willen daarom een premieverlaging zien, betaald via de belastingen. Zodat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.”
SP‘er Maarten Hijink vindt de optelsom van het eigen risico plus een alsmaar oplopende premie ‘onhoudbaar', laat hij weten. ,,Middeninkomens draaien op voor dit zorgstelsel, we moeten toe naar meer solidariteit tussen arm, en rijk.”
De PvdA zal morgen een debat aanvragen over de stijgende zorgpremie. Kamerlid Lilianne Ploumen: ,,Iedereen moet zeker zijn van goede, maar ook betaalbare zorg. Het kabinet moet in de bres springen voor middeninkomens die dit in hun portemonnee gaan voelen.”
Fleur Agema (PVV) stelt dat de zorgpremie ieder jaar hoger wordt, maar dat Nederlanders daar steeds minder voor terugkrijgen. ,,Er blijft steeds meer aan de strijkstok hangen. De ministers hebben de verkeerde focus: zorg schrappen in plaats van het systeem aanpakken.”
De zorgwoordvoerders van de coalitiepartijen in de Tweede Kamer willen niet voor Prinsjesdag reageren op de gelekte zorgpremie.
Geef je op voor de Zorgpremie Alert
Ben je benieuwd naar de zorgpremies voor volgend jaar en wil je een seintje krijgen als deze bekend zijn? Independer ontwikkelde de Zorgpremie Alert. Je kunt je hiervoor aanmelden via deze link.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Heel Nederland vóór begin juli een vaccin: wie mag eerst en wie krijgt de laatste prik?
Alle Nederlandse volwassenen die dat willen, kunnen voor begin juli een coronaprik krijgen, voorspelt minister De Jonge. Vanwaar dat plotselinge optimisme, en wie kunnen er al snel een uitnodiging verwachten? -
Breng foto's van je (over)grootouders tot leven met deze nieuwe techniek
Kijk jij wel eens naar foto's van je (over)grootouders en vraag je je daarbij af hoe ze in het echt bewogen en lachten? Met een nieuwe functie van MyHeritage, een stamboomservice uit het Verenigd Koninkrijk, is dat nu mogelijkheid geworden. Op die manier kun je je voorouders zien als nooit tevoren. -
PREMIUM
Bezuinigen is uit, geld uitgeven is in: ‘Rekening bij latere generaties leggen is verantwoord’
In plaats van keihard te bezuinigen zoals na de financiële crisis leggen politieke partijen de rekening van de coronapandemie nu volgens het CPB bij toekomstige generaties neer. Hoe eerlijk is dat? ,,Mensen krijgen er kwaliteit van leven voor terug.’’ -
De grootste misverstanden rond de zorgverzekering op een rij
Wat valt onder je basisverzekering en wat niet? En hoe zit het met de aanvullende verzekering? Volgens onderzoek van marktbureau Q&A Insights & Consultancy, in opdracht van Independer, gissen we vaak (én gaat dat nogal eens mis). Een greep uit de missers. -
PREMIUM
De loonkloof in het onderwijs gaapt nog steeds
De loonkloof tussen basisschoolleraren en hun collega’s op de middelbare school was hét onderwerp van de formatie in 2017. Maar het gat gaapt nog steeds. Welke partijen willen het dichten en helpt dat eigenlijk tegen het lerarentekort?
-
Koken & eten
In deze kibbeling van Albert Heijn zit geen flinter vis (wel rijst en mais)
Het aanbod aan visvervangers op de markt is nog klein. Er is zalm van soja en visvrije tonijn, maar vergeleken bij vleesvervangers blijft het aanbod nog ver achter. Albert Heijn maakt vandaag bekend kibbeling te gaan verkopen zonder vis. -
Minder wanbetalers zorgpremie
Het aantal mensen met een betalingsachterstand op de zorgverzekeringspremie is de laatste jaren flink afgenomen. Op dit moment gaat het om ongeveer 215.000 mensen, tegen zo’n 325.000 wanbetalers vijf jaar geleden. -
8
Verplichte kusjes en knuffels voor oma en opa: doen of niet?
Bijna elke ouder kent de situatie wel: je komt opdagen voor een verjaardag of andere familiebijeenkomst met je kinderen en de tantes, ooms en grootouders komen onmiddellijk aangesneld om je kinderen te overladen met kusjes en knuffels. Natuurlijk is dat goed bedoeld, maar je ziet ook dat je kinderen enigszins overweldigd worden door al die handen, armen en lippen.